UEFA uvela četvrtfinale Lige nacija, Kazanju oduzet Superkup

Liga nacija će biti proširena nokaut rundom koja će se igrati u martu, a promjene će stupiti na snagu u septembru 2024. godine.

Po sadašnjem formatu Lige nacija, pobjednici grupa elitnog razreda Lige A izborili su plasman na Final Four Foto: EPA

Evropska nogometna federacija (UEFA) je na zasjedanju Izvršnog odbora u Nyonu uvela promjene u sistemu takmičenja Lige nacija koje će stupiti na snagu u septembru 2024. godine.

Liga nacija će biti proširena nokaut rundom koja će se igrati u martu, čime će se stvoriti kontinuitet između grupne faze koja završava u novembru i završnog turnira koji se igra u junu.

Po sadašnjem formatu Lige nacija, pobjednici grupa elitnog razreda Lige A izborili su plasman na Final Four.

Tako je Hrvatska koja je bila najbolja u grupi 1 izborila završni turnir na kojem će u polufinalu 14. juna igrati protiv Nizozemske, dok će se u drugom polufinalu dan kasnije sastati Italija i Španija. Finale i susret za 3. mjesto su 18. juna.

Međutim, od idućeg izdanja Lige nacija 2024/25. uvodi se četvrtfinale u kojem će pobjednici i drugoplasirani iz grupe Lige A u martu igrati međusobno kod kuće i u gostima, a pobjednici tih susreta kvalificirat će se za Final Four.

Promjene u nižim ligama

Došlo je do promjene i u nižim ligama. Kao dio promjene formata, uvest će se i doigravanje za promociju/ispadanje, pri čemu će trećeplasirane reprezentacije Lige A igrati protiv drugoplasiranih Lige B, a trećeplasirane ekipe Lige B protiv drugoplasiranih. Lige C.

Utakmice će se igrati kod kuće i u gostima, s tim da pobjednici idu u višu, a poraženi u nižu ligu.

Ostaje isto da u Ligama B, C i D pobjednici grupa napreduju, dok posljednjeplasirane momčadi iz grupa A, B i C ispadaju u niži razred. Kako Liga C ima četiri grupe, dok Liga D ima samo dvije, dvije najlošije rangirane reprezentacije Lige C automatski će ispasti.

“Uvođenje UEFA Lige nacija bila je priča o uspjehu, jer su prijateljske utakmice zamijenjene takmičarskim utakmicama. A sada, uvođenjem nove knock-out faze, timovi će dobiti još više prilika za napredak uz zadržavanje istog broja utakmica unutar međunarodnog kalendara utakmica,” kazao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

Kazanju oduzet Superkup

Došlo je i do promjena u formatu kvalifikacija za EURO, te evropskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Po novom će se ždrijebati 12 grupa od četiri i pet reprezentacija.

Pobjednici grupa kvalificirat će se direktno za EP ili SP, a dok će se drugoplasirane ekipe ili direktno kvalificirati ili učestvovati u utakmicama doigravanja (zajedno s timovima Lige nacija za kvalifikacije za UEFA-u EURO). Novi format bit će implementiran nakon UEFA EURO 2024.

Dodajmo i kako je UEFA oduzela ruskom Kazanju domaćinsto evropskog Superkupa 2023. Umjesto u Rusiji igrat će se u Ateni na stadionu Georgios Karaiskakis u srijedu 16. augusta.

Izvor: Agencije