Azerbejdžan prijavio Rusa Hačanova zbog podrške Nagorno-Karabahu

Karen Hačanov, kojem je otac Armenac, do sada je dva puta na Australian Openu u kameru ispisao riječi podrške Nagorno Karabahu oko kojeg se spore Armenija i Azerbejdžan.

Samo sam htio pokazati podršku za moje ljude, rekao je Hačanov (Reuters)

Nakon plasmana u polufinale Australian Opena u Melbourneu, ruski tenier Karen Hačanov našao se na udaru kritika Azerbejdžana zbog poruke podrške Nagorno-Karabahu i Armeniji, prenosi Hina.

Hačanov, kojem je otac Armenac, do sada je dva puta na Australian Openu u kameru ispisao riječi podrške Nagorno-Karabahu, a na tribinama su ga, mašući zastavama te regije, bodrili i Armenci koji žive u Australiji.

Na to je reagirao Azerbejdžanski teniski savez (AFT), koji je poslao protestno pismo sjedištu Međunarodne teniske federacije (ITF) i nazvao postupke 26-godišnjeg Rusa „provokacijom“ i „činom mržnje“.

Hačanov: Imam armenske korijene

„Savez osuđuje ovaj čin i traži kažnjavanje tenisera. Ujedno pozivamo krovni teniski savez na poduzimanje strogih mjera za sprječavanje ovakvih incidenata u budućnosti“, zatražio je AFT.

Hačanova tokom turnira bodre i Armence koji žive u Australiji (Reuters)

ITF još nije odgovorio, no Hačanov je na konferenciji za novinare nakon četvrtfinalnog meča protiv Sebastiana Korde, u kojem mu je američki teniser predao meč zbog povrede, rekao da mu niko od organizatora turnira nije rekao ništa o daljnjim porukama.

„Imam armenske korijene. S očeve strane, s djedove, čak i s majčine strane. Ja sam pola Armenac. Da budem iskren, ne želim ići dublje od toga. Samo sam htio pokazati podršku za moje ljude i to je to“, rekao je Hačanov.

Decenijama dug spor

Armenija i Azerbejdžan već se desetljećima spore oko kontrole nad većinski armenskom regijom Nagorno-Karabah, koja se nalazi unutar međunarodno priznatih granica Azerbejdžana.

Najgore borbe u regiji dogodile su se nakon raspada Sovjetskog saveza između 1991. i 1994. godine, kada je poginulo gotovo 30.000 ljudi. Nakon što je dogovoren prekid vatre, ali ne i konačno rješenje sukoba, borbe su ponovno izbile 2020. godine, odnijevši više od 6.500 života. Posljednje izbijanje nasilja u regiji dogodilo se prošle jeseni i odnijelo je stotine života.

Azerbejdžan ima 10,2 miliona stanovnika, a Armenija 2,8 miliona, no zato ima izrazito veliku dijasporu. Procjenjuje se da najmanje osam miliona Armenaca živi izvan domovine.

Izvor: Agencije