Boltu sa računa u investicijskoj kompaniji nestalo 12,8 miliona dolara

Usain Bolt je prošle sedmice obaviješten da je stanje njegovog računa u Stocks and Securities Ltd (SSL), sa sjedištem u Kingstonu, neobjašnjivo opalo.

Boltov advokat Linton P. Gordon potvrdio je da je na računu na kojem se nalazilo 12,8 miliona dolara sada ostalo samo 12.000 dolara (EPA)

Advokati osmostrukog osvajača zlatne olimpijske medalje Usaina Bolta tvrde da je njihov klijent prevaren za iznos od 12,7 miliona dolara koji je skinut sa računa u privatnoj investicijskoj kompaniji na Jamajci koju vlasti istražuju.

Bolt je prošle sedmice obaviješten da je stanje njegovog računa u Stocks and Securities Ltd (SSL) neobjašnjivo opalo.

Boltov advokat Linton P. Gordon potvrdio je u petak da je na računu na kojem se nalazilo 12,8 miliona dolara sada ostalo samo 12.000 dolara.

„Ići ćemo na sud s tim predmetom ako kompanija ne vrati sredstva. Ako je to tačno, a nadam se da nije, onda je protiv našeg klijenta počinjeno ozbiljno djelo prijevare“, rekao je Gordon, koji je zaprijetio i građanskim, i kaznenim postupkom ako novac ne bude vraćen u roku od 10 dana.

SSL, privatna kompanija za upravljanje imovinom sa sjedištem u jamajčanskom glavnom gradu Kingstonu, stavljena je pod „pojačani nadzor“ dok Komisija za financijske usluge (FSC) istražuje njeno poslovanje.

„Razumijemo da klijenti žele dobiti više informacija. Pomno pratimo predmet kroz sve potrebne korake obavijestit ćemo klijente o rješenju čim te informacije budu dostupne“, odgovorila je kompanija.

Nekoliko klijenata ugroženo

SSL je potvrdio da je prijevaru otkrio ranije ovog mjeseca, pri čemu su utvrdili da na računima nekoliko njihovih klijenata možda nedostaju milioni dolara.

Ministar financija Jamajke Nigel Clarke nazvao je situaciju alarmantnom, ali i „neobičnom“.

„Primamljivo je sumnjati u naše financijske institucije, ali zamolio bih da tako ne gledamo cijelu industriju koja marljivo radi zbog nekoliko vrlo nepoštenih pojedinaca“, rekao je Clarke.

Boltov menadžer, Nugent Walker, ranije je rekao za novine The Gleaner da je bivši sprinter ulagao u tu kompaniju više od desetljeća.

Osam olimpijskih i 11 svjetskih zlata

Usain Bolt završio je karijeru 2017. godine, nakon što je osvojio osam olimpijskih zlata te 11 titula svjetskog prvaka.

Svjetsku slavu stekao je na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine kada je pobijedio u sprintu na 100 i 200 metara, postavivši nove svjetske rekorde u obje trke.

Jamajčanin je potom pobijedio na obje trke i na Igrama u Londonu 2012, ali i četiri godine kasnije u Rio de Janeiru.

Boltovo vrijeme na 100 metara od 9,57 sekundi, postavljeno u Berlinu 2009. godine, ostaje svjetski rekord, a zadržao je i najbrže vrijeme na 200 metara (19,19 sekundi).

Prvi put se pojavio kao profesionalni nogometaš u predsezonskoj prijateljskoj utakmici u Australiji 2018. godine, kada je igrao za australijski klub A-lige Central Coast Mariners.

Izvor: Al Jazeera i agencije