Nogometne sudije će objašnjavati odluke VAR-a

Razgovor glavnog sudije i njegovog pomoćnika u VAR sobi ostat će privatan, no sudija će imati mikrofon kako bi objasnio konačnu odluku javnosti.

Iako je VAR već nekoliko godina u upotrebi, a koristio se i na posljednja dva svjetska prvenstva, još uvijek se povlače kontroverze oko nekih odluka (EPA)

Tijelo odgovorno za donošenje nogometnih pravila IFAB objavilo je kako će sudije ubuduće objašnjavati odluke VAR-a kako publici na stadionima tako i onima pred televizijskim prijemnicima i to na probni rok od 12 mjeseci počevši od Svjetskog klupskog prvenstva koje će se igrati od 1. do 11. februara u Maroku, javlja Reuters.

Iako je VAR već nekoliko godina u upotrebi, a koristio se i na posljednja dva svjetska prvenstva, još uvijek se povlače kontroverze oko nekih odluka. Razgovor glavnog sudije utakmice i njegovog pomoćnika u VAR sobi ostat će privatan, no sudija će imati mikrofon kako bi objasnio konačnu odluku javnosti.

„Smatramo kako je to važan korak ka transparentnosti, a također će i publika na tribinama dobiti više informacija“, objavili su iz IFAB-a.

Neće mjeriti izgubljeno vrijeme

No, na tom istom sastanku IFAB se nije uspio dogovoriti oko uvođenja privremenih zamjena igrača u slučaju povreda glave. Za takvo što lobirali su sindikat igrača FIFPRO, engleska, francuska i američka liga. Trenutno vrijedi pravilo kako se u slučaju povrede glave može napraviti jedna dodatna izmjena i to je pravilo još uvijek u probnoj fazi, a njegova primjena je produžena do daljnjega.

Tema sastanka je bilo i trajanje utakmica. Odlučeno je kako se ipak neće uvoditi sat kojim bi se mjerilo vrijeme izgubljeno u situacijama kada neka ekipa oteže i na taj način čuva pozitivan rezultat već je pozitivno ocijenjen pristup sudija toj problematici koji je viđen nedavno u Kataru kada su sudijske nadoknade bile uveliko obilnije no što je to bio slučaj dosada.

Izvor: Agencije