Australian Open: Zabranjeno isticanje ruskih i bjeloruskih zastava

Odluka organizatora Grand Slam turnira je uslijedila nakon što se ukrajinski ambasador u Australiji žalio na isticanje ruskih zastava tokom meča između ukrajinske i ruske teniserke.

Tennis Australia je naveo da je njihova politika da dozvoli navijačima da unose zastave sve dok to ne izaziva 'poremećaje' (AFP)

Organizatori Australian Opena, prvog teniskog Grand Slam turnira sezone koji se igra u Melbourneu, zabranili su isticanje ruskih i bjeloruskih zastava na tribinama tokom mečeva, nakon žalbe ukrajinskog ambasadora u Australiji.

U ponedjeljak, tokom meča prvog kola ženskog dijela turnira između Ruskinje Kamile Rahimove i Ukrajinke Katerine Baindl, navijači su isticali ruske zastave, nakon čega su ukrajinski simpatizeri pozvali zaštitare i policiju.

Ruska zastava mogla se vidjeti i na “Rod Laver Areni” tokom susreta Rusa Danila Medvedeva i Amerikanca Marcosa Girona.

“Osuđujem javno isticanje ruske zastave tokom meča ukrajinske teniserke Katerine Baindl na Australian Openu danas“, napisao je na Twitteru Vasil Mirošničenko, ukrajinski ambasador za Australiju i Novi Zeland.

Politika ‘neutralne zastave’

“Pozivam Tennis Australia da odmah nametne politiku ‘neutralne zastave'“, dodao je.

Tennis Australia, organizator turnira, u odgovoru je naveo da je njihova politika da dozvoli navijačima da unose zastave sve dok to ne izaziva “poremećaje“.

“Nastavit ćemo raditi s igračima i navijačima da osiguramo najbolji mogući ugođaj za uživanje u tenisu“, dodaje se.

Ruskim i bjeloruskim igračima prošle godine je bio zabranjen nastup na Wimbledonu, ali na Australian Openu im je dozvoljen, kao pojedincima bez nacionalnih obilježja.

Pored njihovih imena tokom televizijskih prenosa nisu prikazane zastave, kao što je to slučaj s ostalim učesnicima, dok nije navedena niti njihova nacionalnost.

Bjelorusija se koristi kao odskočna daska ruskih snaga za rat u Ukrajini, koji Moskva naziva “specijalnom operacijom“.

‘Šta ja tu mogu učiniti? Ništa’

Bivši australski ambasador u Ukrajiji Doug Trappett, koji je tu ulogu obavljao 2015. i 2016. godine, kritizirao je organizatora.

“Sramota za Australian Open – a tek je prvi dan“, napisao je na Twitteru.

Bjeloruskinja Arina Sabalenka kazala je kako shvata da isticanje zastava dvije zemlje može uznemiriti ukrajinske predstavnike.

“Mislim da sport nema nikakve veze s politikom, ali ako će se ovako svako osjećati bolje, onda OK“, rekla je novinarima nakon pobjede u prvom kolu.

“Ako je Tennis Australia donio odluku da im udovolji, onda uredu. Šta ja tu mogu učiniti? Ništa“, dodala je.

Ukrajinska igračica Mart Kostjuk kazala je u ponedjeljak za Reuters da se neće rukovati sa suparnicama iz Rusije i Bjelorusije, za koje misli da nisu govorile dovoljno protiv ruske invazije na Ukrajinu.

Izvor: Al Jazeera i agencije