Usain Bolt prijavio nestanak miliona dolara, pokrenuta istraga

Prijavljen je nestanak miliona dolara s računa olimpijskog pobjednika u privatnoj kompaniji za upravljanje imovinom.

Bolt se povukao iz atletike 2017. godine nakon karijere u kojoj je, pored osam olimpijskih zlata, osvojio i 11 titula svjetskog prvaka (EPA)

Finansijske vlasti Jamajke pokrenule su istragu o kompaniji koja drži investicije osmostrukog osvajača zlatne olimpijske medalje Usaina Bolta nakon izvještaja da je možda izgubio milione zbog velike prevare.

Stocks & Securities Ltd, privatna kompanija za upravljanje imovinom sa sjedištem u glavnom gradu Kingstonu, stavljena je pod “pojačani nadzor” dok Komisija za finansijske usluge (FSC) provodi istragu.

Boltov menadžer, Nugent Walker, rekao je za novine The Gleaner da je penzionisani sprinter više od desetljeća imao ulaganja u toj kompaniji.

Novine pišu da su milioni dolara nestali sa Boltovog računa.

“Poduzeti su svi relevantni koraci kako bi se došlo do istine”, rekao je Walker novinskoj kući, rekavši da je sportista u srijedu primijetio odstupanja na svom računu. “Sa ovom je kompanijom više od 10 godina […] Cijeli njegov portfolio se pregledava.”

Iz FSC-a kažu da su “svjesni izvještaja o navodima prevare kod jedne od svojih licenciranih kompanija, Stocks and Securities Limited (SSL)”.

Svjetski rekorder

Bolt se povukao iz atletike 2017. godine nakon karijere u kojoj je, pored osam olimpijskih zlata, osvojio i 11 titula svjetskog prvaka.

Svjetsku slavu stekao je na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine kada je pobijedio u sprintu na 100 i 200 metara, postavivši nove svjetske rekorde u obje trke.

Jamajčanin je potom pobijedio na obje trke i na Igrama u Londonu 2012, ali i četiri godine kasnije u Rio de Janeiru.

Boltovo vrijeme na 100 metara od 9,57 sekundi, postavljeno u Berlinu 2009. godine, ostaje svjetski rekord, a zadržao je i najbrže vrijeme na 200 metara (19,19 sekundi).

Prvi put se pojavio kao profesionalni nogometaš u predsezonskoj prijateljskoj utakmici u Australiji 2018. godine, kada je igrao za australijski klub A-lige Central Coast Mariners.

Izvor: Al Jazeera i agencije