Ronaldo ‘nema klauzulu’ u ugovoru da podrži saudijsku kandidaturu za Svjetsko prvenstvo

Al Nassr, novi tim nogometne zvijezde, negira izvještaje da će Ronaldo biti ambasador Rijada za Svjetsko nogometno prvenstvo 2030.

Ronaldo je krajem prošle godine potpisao ugovor sa Al Nassrom do juna 2025. godine (Reuters)

Rukovodstvo saudijskog nogometnog kluba Al Nassra demantiralo je da ugovor kluba iz Rijada sa portugalskim nogometašem Cristianom Ronaldom ima veze sa kandidaturom Saudijske Arabije za organizaciju Svjetskog prvenstva 2030. godine.

Ronaldo je krajem prošle godine potpisao ugovor sa Al Nassrom do juna 2025. godine, prenosi Tanjug.

On bi trebalo da u klubu iz Rijada godišnje zarađuje oko 200 miliona eura, a u to su uključena i komercijalna prava portugalskog nogometaša.

Međutim, pojedini mediji su objavili da je u ugovor ubačena klauzula da 37-godišnji Ronaldo mora da bude zaštitno lice kandidature Saudijske Arabije za organizaciju Svjetskog prvenstva 2030.

Prema navodima, Ronaldo bi bio plaćen dodatnih 200 miliona eura da podrži napore Saudijske Arabije da dobije organizaciju Svjetskog prvenstva.

“Al Nassr želi da razjasni pojedine natpise. Ugovor Ronalda sa Al Nassrom ne uključuje nikakvu obavezu sa kandidaturom za Mundial. Njegov fokus je na Al Nassru i kako da napravi uspjehe sa klubom”, saopšteno je na zvaničnom Twitter nalogu Al Nassra.

Kandidatura za Mundijal

Ronaldo je stigao u Saudijsku Arabiju početkom januara samo nekoliko sedmica nakon Svjetskog prvenstva održanog u susjednom Kataru, u periodu dok Saudijska Arabija razmatra zajedničku azijsko-afričko-evropsku kandidaturu za domaćinstvo najvećeg nogometnog turnira s Egiptom i Grčkom.

Rok za podnošenje ponuda za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2030. započeo je prošle godine, a pobjednik će biti izabran na Kongresu FIFA-e 2024. godine.

Svjetsko prvenstvo 2026. godine održat će se u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Meksiku, što je prvi put da će turnir dijeliti tri različite zemlje.

Ronaldo je najzvučnije ime nogometaša koji je došao u Saudijsku Arabiju, Zaljev ili bilo koju drugu zemlju Azijske konfederacije.

Al Nassr, deveterostruki prvak saudijske lige, predstavlja značajan pad standarda za portugalskog napadača, koji je predvodio timove Manchestera Uniteda, Real Madrida i Juventusa do niza titula.

Potpisivanje ugovora s Ronaldom došlo je u svjetlu saudijskog prodora u sport, uključujući golf, boks, tenis i Formulu 1, kao i nogomet, nakon saudijskog preuzimanja engleskog prvoligaša Newcastle Uniteda prošle godine.

Saudijska Arabija, koju vodi de facto vladar prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, bit će domaćin nadolazećih izdanja Azijskih igara i Zimskih azijskih igara, kao i nogometnog Azijskog kupa za muškarce i žene.

Ronaldo će za novi klub zvanično debitirati 22. januara na meču između Al Nassra i Al Ettifaqa.

Izvor: Agencije