Nakon Mundijala Katar želi da postane globalna turistička destinacija

Svjetsko prvenstvo u nogometu omogućilo je posjetiteljima iz cijelog svijeta da iskuse izuzetno gostoprimstvo, kulturu i autentičnu baštinu Katara, prenose katarski mediji.

Postoje obećavajući planovi za sektor turizma u Kataru te privlačenja više ulaganja i otvaranja prilika za zapošljavanje i diverzifikaciju izvora prihoda (Reuters)

Nakon Svjetskog nogometnog prvenstva, koje je krajem prošle godine održano u Kataru, ta se zaljevska država nastoji pozicionirati kao vodeća globalna turistička destinacija, nastavljajući tako korake u provedbi planova o svojoj ekonomskoj diverzifikaciji, javlja Fena.

Vladino tijelo za upravljanje turizmom “Qatar Tourism” nedavno je pokrenulo kampanju “Osjećaj se bolje u Kataru” koja bi trebala obuhvatiti više od 17 tržišta širom svijeta, uz planove za kreiranje bogatog kalendara prepunog događaja u 2023. godini, što bi trebalo Katar učiniti jednom od omiljenih destinacija na svjetskoj turističkoj karti.

Katarski dnevnik Al-Watan objavio da će privreda Katara porasti za 3,4 posto ove godine uslijed zamaha domaćinstva Svjetskog nogometnog prvenstva. To će poboljšati i poziciju Katara na svjetskoj turističkoj karti privlačenjem očekivanih šest miliona posjetitelja godišnje, te će povećati doprinos sektora turizma katarskom BDP-u na 12 posto do 2030. godine.

Obećavajući pokazatelji

Štaviše, očekuje se da će Katar kao domaćin uspješnog Svjetskog nogometnog prvenstva u idućim godinama privući gotovo 40 miliona turista, što predstavlja veliki skok u turističkom procesu te zemlje, prenose katarski mediji.

Upravo je Svjetsko prvenstvo u nogometu omogućilo posjetiteljima iz cijelog svijeta da iskuse izuzetno gostoprimstvo, kulturu i autentičnu baštinu Katara. To otvara prilike za nove atrakcije i zabavna odredišta širom te zaljevske zemlje, koja također doživljava veliku građevinsku renesansu uspostavljanjem infrastrukture: cesta, željeznica, aerodroma i luka, odnosno mreže električne energije, vodovodne mreže i komunikacija. Sve su to obećavajući pokazatelji da će se broj turista koji posjećuju Katar udvostručiti, piše Al-Watan.

List zaključuje da će “turistički sektor u Kataru doživjeti pravi procvat koji će učvrstiti poziciju ove zemlje kao atraktivne destinacije”.

Očekuju rast u sektoru turizma

Drugi katarski dnevnik Al-Raya ističe da Katar poduzima “postojane i samouvjerene” korake u provedbi svojih planova za diversifikaciju privrede uz izvanredan rast u sektoru turizma. Ovaj list navodi da bi se doprinos sektora turizma katarskom BDP-u trebao povećati sa sedam na 12 posto do 2030.

“Nema sumnje da katarska uspješna organizacija Svjetskog prvenstva u nogometu, globalnog takmičenja koje je pratilo oko pet milijardi ljudi širom svijeta, prema FIFA-i, te dolazak gotovo 1,4 miliona posjetitelja tokom trajanja Mundijala, snažno pridonosi jačanju imidža i pozicije Katara na globalnoj turističkoj karti”, naglasio je list Al-Raya.

Nadalje, dodaje se da “postoje obećavajući horizonti za sektor turizma u Kataru” s planovima za privlačenje više ulaganja, što pruža priliku za zapošljavanje i diverzifikaciju izvora prihoda.

“Država Katar je dokazala svoju sposobnost da pokaže veliko gostoprimstvo, te ugosti ljude različitih nacionalnosti i kultura, na način koji je oduševio posjetitelje iz cijelog svijeta tokom Svjetskog prvenstva”,  zaključuje Al-Raya.

Izvor: Agencije