La Vuelta mijenja format: Deset etapa završava na vrhu uspona

Naslov pobjednika ‘La Vuelte’ brani Remco Evenepoel, koji je postao prvi Belgijanac s pobjedom na jednoj trosedmičnoj utrci (‘La Vuelta’, ‘Tour de France’, ‘Giro d'Italia’) nakon 44 godine.

Na predstavljanju trase otkriveno je kako će ovogodišnje izdanje imati izrazito brdski karakter (EPA)

Brojne promjene donosi 78. izdanje biciklističke utrke kroz Španiju – „La Vuelta“, koja će se voziti od 26. augusta do 17. septembra, javlja AFP.

Još ranije je bilo poznato kako će utrka početi 23,3 kilometara dugačkim ekipnim hronometrom u Barceloni, a završiti u Madridu, no na predstavljanju trase otkriveno je kako će ovogodišnje izdanje imati izrazito brdski karakter.

Ukupno 10 etapa (od njih 21) završavat će sa ciljem na vrhu uspona, dok će samo jedna etapa biti pojedinačni hronometar i to u dužini od samo 25 kilometara.

Evenepoel brani titulu

Od brdskih iskušenja izdvajaju se cilj na vrhu uspona prve kategorije u Arnisalu u Andori već u trećoj etapi te dva cilja na vrhovima uspona najviše kategorije na mitski Mourmalet u francuskom dijelu Pireneja u 13. etapi te na izuzetno strmi Angliru u Asturiji u 17. etapi.

Remco Evenepoel (EPA)

Prošle godine naslov pobjednika „La Vuelte“ osvojio je Remco Evenepoel i tako postao prvi Belgijanac s pobjedom na jednoj trosedmičnoj utrci („La Vuelta“, „Tour de France“, „Giro d'Italia“) nakon čak 44 godine.

Izvor: Agencije