Košarkaši pobjeđuju, a Vijeće ministara BiH ne šalje novac

Iako se nalaze pred jednim od najvećih uspjeha, košarkaškoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine još nije uplaćeno obećanih 100.000 eura iz državnog budžeta.

Bosnu i Hercegovinu očekuje susret s Francuskom, a potom igraju protiv Litvanije - za siguran prolazak potrebna im je makar jedna pobjeda (EPA)

Ni nakon što je košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine na Eurobasketu pobijedila Sloveniju, aktuelnog prvaka Evrope, obećanih 100.000 eura od Vijeća ministara BiH nije stiglo na račun Košarkaškog saveza, javlja Anadolija.

„U danima radosti koju su nam priredili košarkaški reprezentativci Bosne i Hercegovine, Košarkaški savez BiH i dalje očekuje uplatu sredstava obećanih od Vijeća ministara BiH“, potvrđeno je iz krovne košarkaške organizacije.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog predsjedavajućeg Zorana Tegeltije, donijelo je uoči odlaska košarkaša na Eurobasket Odluku o odobravanju sredstava iz tekuće rezerve Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza za 2022. godinu.

Sjednica održana 15. augusta

„Odlukom je Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine odobreno 200.000 konvertibilnih maraka (100.000 eura) za finansiranje pripreme reprezentativaca BiH pred odlazak na takmičenja i kupovinu avionskih karata za učešće na međunarodnim takmičenjima. Prethodno je Košarkaški savez BiH dostavio Vijeću ministara plan priprema i aktivnosti s finansijskim sredstvima potrebnim za pripreme i učešće košarkaških seniorskih reprezentacija u muškoj i ženskoj konkurenciji na evropskom i svjetskom prvenstvu te mlade reprezentacije BiH“, potvrđeno je tada iz Vijeća ministara BiH.

„Spomenuta sjednica je održana 15. augusta. Danas je 5. septembar. Novac nije uplaćen. I dalje čekamo“, poručili su iz Saveza.

Košarkaši Bosne i Hercegovine pobijedili su prije dva dana u Koelnu selekciju Slovenije rezultatom 97:93, došavši na korak do plasmana u nokaut-fazu Eurobasketa. U utorak ih očekuje susret s Francuskom koju su nedavno, u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, također pobijedili. Dan kasnije igraju protiv Litvanije. Za siguran prolazak potrebna im je makar jedna pobjeda.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada