Stručnjaci: Mundijal u Kataru bi mogao imati puno iznenađenja

Između posljednjeg vikenda, u kojem će se igrati nacionalna prvenstva 12. i 13. novembra, te utakmice otvaranja Katar – Ekvador u nedjelju, 20. novembra, reprezentacije će imati samo sedmicu dana priprema.

Selektori pokušavaju staviti stvari u perspektivu tvrdeći da je većina njih s istim problemom (EPA - Ilustracija)

Vrlo kratke pripreme i nemogućnost odigravanja pripremnih utakmica za Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru, koje će biti održano od 20. novembra do 18. decembra, izazov su za sve reprezentacije, pa stručnjaci predviđaju da će na ovom Mundijalu biti velikih iznenađenja, prenosi agencija Hina pozivajuću se na AFP.

Dok je u ponedjeljak započeo posljednji međunarodni „FIFA prozor“ za sve selekcije svijeta, i to usred netipičnog i ultrazgusnutog rasporeda, nogometni svijet čeka prvo zimsko svjetsko prvenstvo s puno velikih nepoznanica.

Između posljednjeg vikenda, u kojem će se igrati nacionalna prvenstva 12. i 13. novembra, te utakmice otvaranja Katar – Ekvador u nedjelju, 20. novembra, reprezentacije će imati samo sedmicu dana priprema, u usporedbi s tri sedmice u jednom mjesecu prije svakog velikog takmičenja.

„Selektori će se morati pomiriti s tim i moliti”, rezimira za AFP Nicolas Dyon, kondicijski trener koji je radio za Nicu, Rennes i Saint-Etienne, koji vjeruje da će fizička forma igrača biti u rukama svakog kluba.

„Vrlo je problematično u smislu fiziologije i izvedbe. To je poput bacanja novčića.“

Šansa za male

Selektori pokušavaju staviti stvari u perspektivu tvrdeći da je većina njih s istim problemom, poput Didiera Deschampsa, šefa francuske selekcije.

„Činjenica da nemamo mogućnost odigrati pripremnu utakmicu prije takmičenja, to je žalosno, ali to će biti slučaj za gotovo sve”, istakao je prošle sedmice.

„Isto je za sve, tako da je pošteno”, rekao je njegov španski kolega Luis Enrique.

Dok aktuelni svjetski prvak Francuska, koja počinje 22. novembra protiv Australije, ne namjerava igrati prijateljsku utakmicu, Njemačka, koja će u takmičenje ući 23. novembra, planira mini-pripremni kamp u Omanu (od 14. do 18. novembra), uz prijateljsku utakmicu protiv Omanaca 16. novembra.

Argentina Lionela Messija računa na „generalku“ protiv Ujedinjenih Arapskih Emirata 16. novembra, dok Portugal Cristiana Ronalda očekuje 17. novembra dvoboj protiv Nigerije.

„Pripreme za Svjetsko prvenstvo potpuno su drugačije od prethodnih izdanja. Imamo manje vremena i male reprezentacije mogu to iskoristiti”, rezimirao je Oliver Bierhoff, selektor njemačke selekcije.

Nema nagomilanog umora

Druge selekcije, kao što je domaćin Katar, imat će više nego dovoljno vremena za pripremu, skoro mjesec i pol dana.

„Moje mišljenje je da ćemo na SP-u vidjeti velika iznenađenja. I to od ekipa za koje ne očekujemo da će biti u dobroj formi”, analizira Dyon, bivši kondicijski trener katarske selekcije početkom 2000-ih. „Idemo u zemlju s puno neizvjesnosti u pogledu vlažnosti. Kako će se igrači prilagoditi? Male ekipe to mogu iskoristiti.”

Tite, selektor Brazila, napominje kako će biti prisiljen birati samo igrače u odličnoj formi, bez obzira na njihov status, a Deschamps ne govori ništa drugo kada upozorava da zvijezda veznjak Paul Pogba, koji se oporavlja, neće ići na SP ako ne bude potpuno spreman.

„Naša prva utakmica je samo deset dana nakon dolaska igrača na okupljanje. Dakle, ili ste u dobroj formi ili niste na popisu”, rekao je Tite.

Postoji i jedna jedina pozitivna točka – sa Svjetskim prvenstvom usred zime nagomilanog umora od kraja sezone, uobičajenog za mundijale, neće biti.

Izvor: Agencije