Bez Rusije u žrijebu kvalifikacija za EURO 2024.

Evropska nogometna asocijacija je suspendirala ruske reprezentacije i klubove na neodređeni rok, zbog ruske invazije u Ukrajini.

Sud za sportsku arbitražu je odbacio rusku žalbu na udluku o izbacivanju iz takmičenja (EPA)

Nogometna reprezentacija Rusije neće sudjelovati u žrijebu kvalifikacionih grupa za EURO 2024., objavio je u utorak Nogometni savez Rusije.

Žrijeb će biti održan 9. oktobra u Frankfurtu.

“Razlog za ovakvu odluku proizlazi iz odluke Evropske nogometne asocijacije [UEFA] iz februara o zabrani sudjelovanja ruskih reprezentacija i klubova natjecanjima pod njenom ingerencijom”, piše u službenom saopćenju Nogometnog saveza.

UEFA je suspendirala ruske reprezentacije i klubove “na neodređeni rok”, zbog ruske invazije u Ukrajini.

Nogometni savez i četiri ruska kluba su uložili žalbu na tu odluku, ali je Sud za sportsku arbitražu u julu tu žalbu odbacio.

Njemačka traži zabranu i za Bjelorusiju

Primjer UEFA-e je slijedila i Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) te zabranila nastupe svim ruskim reprezentacijama.

Prošle sedmice je Njemačka, koja je domaćin Evropskog prvenstva 2024. godine, zatražila da se iz kvalifikacija isključi i bjeloruska reprezentacija, zbog podrške koju ta država pruža Rusiji u invaziji na Ukrajinu.

Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser poslala je pismo predsjedniku UEFA-e Aleksanderu Čeferinu u kojem je navedeno da bi Bjelorusija, “kao glavni saveznik ruskog vodstva”, trebala biti isključena iz svih međunarodnih nogometnih utakmica i turnira.

Za razliku od nekih drugih sportskih saveza, UEFA Bjelorusiji nije zabranila nastup zbog umiješanosti u rat na ukrajinskom tlu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada