Raspored

Svjetskog prvenstva

Francuska i Španija u finalu Eurobasketa

Francuzi u prvom polufinalu deklasirali Poljake, Špancima drama u Berlinu protiv Njemačke.

Guerschon Yabusele je sa 22 poena bio najefikasniji u sastavu Francuske (EPA)

Reprezentacije Francuske i Španije finalisti su ovogodišnjeg Europskog prvenstva čija se završnica odigrava u Berlinu, a čiji su inače domaćini bili Češka, Gruzija, Italija i Njemačka.

Francuska muška košarkaška reprezentacija je u prvom polufinalu deklasirala Poljsku sa 95:54, po četvrtinama 15:9, 19:9, 30:18, 31:18.

Francuska je napadački nešto sporije ušla u utakmicu, ali je u odbrani u potpunosti onemogućila Poljake, koji su prije samo dva dana u četvrtfinalu savladali branitelja naslova Sloveniju.

Kada je u nastavku utakmice „proradio“ i francuski napad, razlika je samo rasla da bi na u posljednjoj minuti bilo i najvećih 44 (95:51).

Guerschon Yabusele je sa 22 poena bio najefikasniji u sastavu Francuske, koja će se u nedjelju boriti za drugu titulu kontinentalnog prvaka u historiji, dok su Michal Michalak i A.J. Slaughter postigli po devet poena za Poljsku.

Poraz domaćina

Nešto kasnije, Španija je u njemačkoj prijestolnici nadigrala Njemačku sa 96:91, po četvrtinama 27:24, 19:27, 19:20, 31:20.

Nakon što su Španci prvu dionicu riješili u svoju korist, domaćin se u nastavku razigrao i bio u prednosti sve do sredine posljednje četvrtine kada Španci nameću svoj ritam, preuzimaju prednost kod 78:77, povećavaju je na plus osam (88:80) i do kraja je samo djelimično gube.

Dennis Schroder je sa 30 poena predvodio Njemačku i bio prvi strijelac utakmice, dok je najzaslužniji za trijumf Španije bio Lorenzo Brown sa 29 poena.

Izvor: Al Jazeera i agencije