Nepalac se na sve vrhove iznad 8.000 metara popeo po dva puta

Do sada je samo 50 alpinista uspjelo u poduhvatu osvajanja svih 14 najviših vrhova svijeta, a Sanu Sherpa je nedavno po drugi put u životu stigao na vrh Gasherbrum II (8.035 metara) u Pakistanu.

'Nije to atomska fizika - ja samo radim svoj posao', izjavio je skromni Nepalac (EPA)

Nepalac Sanu Sherpa postao je prva osoba u historiji koja se uspjela uspeti na svih 14 vrhova iznad 8.000 metara barem dva puta, prenosi Hina.

Do sada je tek 50 penjača uspjelo u pothvatu osvajanja svih 14 najviših vrhova svijeta, a Sanu Sherpa (47) je nedavno, kao pratitelj svog klijenta iz Japana, po drugi put u životu stigao na vrh Gasherbrum II (8.035 metara visine) u Pakistanu.

“Nije to atomska fizika, ja samo radim svoj posao”, izjavio je skromni Nepalac.

Ne, nepalski ministar kulture i turizma Jeevan Ram Shrestha smatra kako je Sanu “izvor inspiracije za alpiniste diljem svijeta”.

Od 2006. osvaja najviše vrhove

Sanu je svoj prvi vrh iznad 8.000 metara, Cho Oyu, osvojio 2006. godine noseći stare penjačke cipele koje je posudio od kolege. Tada je vodio skupinu alpinista iz Južne Koreje.

“Imao sam dojam kako se Korejci neće uspjeti uspeti na vrh, ali ja sam to morao učiniti jer inače vjerojatno ne bih dobio novi angažman po povratku. Nakon toga mi je jedan od mojih stranih prijatelja rekao kako bih trebao osvojiti sve najviše vrhove, a ne samo se koncentrirati na samo jedan”, izjavio je Sanu.

Samo tokom 2019. godine Sanu se uspio uspeti čak na polovinu vrhova iznad 8.000 metara, prenosi Hina.

Izvor: Agencije