Svjetski mediji: Nacistički pozdrav navijača Dinama, jedan uboden nožem

Snimak je podijeljen na društvenim mrežama i izazvao je zgražanje javnosti.

Detalj snimka koji je podijeljen na mrežama (Screenshot)

Veliki broj navijača zagrebačkog Dinama uoči večerašnje utakmice u italijanskom Milanu su tokom hoda u korteu podizali desne ruke i salutirali nacističkim pozdravom, prenijeli su brojni hrvatski i evropski mediji.

Snimak je podijeljen na društvenim mrežama i izazvao je zgražanje javnosti. Između ostalih, podijelio ga je i profil Stop Antisemitism uz komentar: “Ustaše bi bile jako ponosne”.

Evropski portali navode kako se sada očekuje reakcija Evropske nogometne asocijacije UEFA koja često ističe kako ima nultu toleranciju na ispade nacističkog, fašističkog, antisemitskog i drugog ekstremističkog tipa.

Zboden navijač

Navijač zagrebačkog Dinama zadobio je lakše ubodne rane u blizini stadiona San Siro uoči utakmice Lige prvaka između Milana i Dinama, javlja italijanska novinska agencija AGI na koju se poziva Hina.

Neposredno prije utakmice, na koju je doputovalo oko 4.000 hrvatskih navijača, 39-godišnji navijač Dinama uboden je nožem u stražnjicu nakon čega je prevezen u bolnicu.

Italijanska agencija Ansa objavila je kako su navijača “Modrih” napale neidentificirane osobe.

Prema italijanskim vlastima, više od 40 hrvatskih navijača je privedeno u policijske prostorije na “identifikaciju”. Dvadeset i troje su procesuirani zbog različitih prekršaja, a 20 ih je dobilo zabranu pristupa stadionu. Policija je ujutro nakon prvih provjera hrvatskih navijača zaplijenila dimne bombe, teleskopsku palicu i nekoliko noževa, javlja Ansa.

Izvor: Al Jazeera i agencije