Raspored

Svjetskog prvenstva

Bodiroga postao čelni čovjek košarkaške Eurolige

Dejan Bodiroga će na visokoj dužnosti naslijediti utemeljitelja ULEB-a, Španca Jordija Bertomeua, koji je bio predsjednik pune 22 godine.

Dejan Bodiroga je tri puta osvajao Euroligu, a u reprezentativnom dresu tri puta evropsko i dva puta svjetsko zlato (EPA)

Jedan od najboljih srpskih košarkaša svih vremena, Dejan Bodiroga imenovan je za novog predsjednika Eurolige, javlja Hina.

Bodiroga, koji je tokom igračke karijere tri puta osvajao Euroligu (dva puta s Panathinaikosom i jednom s Barcelonom), na toj će dužnosti zamijeniti utemeljitelja ULEB-a Španca Jordija Bertomeua, koji je bio predsjednik pune 22 godine.

“Ulazimo u novu eru Evrolige. U proteklih 20 godina videli smo kako se najjače košarkaško takmičenje u Evropi pozicionisalo kao jedna od pokretačkih snaga svetskog sporta”, rekao je Bodiroga koji je nakon igračke karijere bio i potpredsjednik Srpskog košarkaškog saveza te predsjednik Takmičarske komisije FIBA Europe.

Bogata igračka karijera

Osim tri naslova prvaka Eurolige, Bodiroga je s reprezentacijom Savezne republike Jugoslavije, odnosno Državne zajednice Srbije i Crne Gore, osvojio i tri naslova prvaka Europe, dva naslova svjetskog prvaka te olimpijsko srebro. Godine 1998. izabran je za najboljeg igrača (MVP) Svjetskog prvenstva u Grčkoj.

Za izvršnog predsjednika Eurolige izabran je Marshall Glickman.

Izvor: Agencije