Serena Williams najavila odlazak iz tenisa

Serenina priča o oproštaju od tenisa dobila je mjesto na naslovnici Voguea, a Williams u njoj spominje riječ ‘penzionisanje’.

Serena Williams je rekorderka s 23 pojedinačna Grand Slam trofeja (EPA)

Rekorderka s 23 pojedinačna Grand Slam trofeja u Open Eri, 40-godišnja američka teniska legenda Serena Williams u tekstu za septembarsko izdanje magazina Vogue najavila je odlazak u igračku penziju nakon ovogodišnjeg US Opena.

Serena je u ponedjeljak u prvom kolu WTA 1000 turnira u Torontu ostvarila svoju prvu pobjedu od prošlogodišnjeg nastupa na Roland Garrosu i postala tek četvrta tenisačica u historiji koja je s navršenih 40 godina uspjela proći barem jedno kolo na WTA Touru pridruživši se starijoj sestri Venus, Japanki Kimiko Date Krumm i legendarnoj Martini Navratilovoj.

Serenina priča o oproštaju od tenisa dobila je mjesto na naslovnici Voguea, a Williams u njoj spominje riječ “penzionisanje” za koju kaže da je zastarjela te navodi da je za opisati ono što se sprema učiniti možda najbolja riječ “evolucija”, prenosi Hina.

“Ovdje sam kako bih vam rekla da ću odevoluirati iz tenisa, prema drugim stvarima koje su mi važne”, napisala je Serena Williams iskreno priznajući da joj odlazak vrlo teško pada.

Više vremena za porodicu

Kao glavni razlog za takvu odluku, tenisačica koja će 26. septembra proslaviti 41. rođendan, navodi želju da svojoj čeverogodišnjoj kćeri Olympiji na svijet donese sestru koju ona silno želi.

“Vjerujte, nikada nisam željela birati između tenisa i porodice. Mislim da to nije pošteno. Da sam muško, ne bih o ovom pisala, jer bih sada bila na terenu i pobjeđivala, dok bi moja supruga rađajući širila našu porodicu. Možda bih više bila kao Tom Brady da sam imala priliku. Nemojte me krivo shvatiti: volim to što sam žena i voljela sam svaku sekundu trudnoće dok sam nosila Olympiju”, napisala je Serena u uvodnom dijelu teksta.

Williams je na svom Instagram profilu prenijela promotivne objave Voguea s izvadcima iz teksta u kojem je vjerno prenijela i svoje osjećaje vezane uz završetak igračke karijere.

“To je nešto najteže što sam ikada mogla zamisliti. Ne želim da završi, ali sam istovremeno spremna za ono što je sljedeće. Ovih dana, ako moram birati između obogaćivanja moje teniske biografije i građenja moje porodice, biram ovo drugo.”

Serena Williams je u svojoj objavi na Instagramu napisala da je došlo vrijeme za odlazak u drugom smjeru te da je to “uvijek teško učiniti kad nešto toliko voliš”.

“Kako ja uživam u tenisu. No, odbrojavanje je počelo. Moram se koncentrirati na majčinstvo, moje duhovne ciljeve i konačno otkrivanje drugačije, ali jednako uzbudljive Serene. Doista ću uživati u ovih nekoliko sedmica”, poručila je Serena Williams.

Izvor: Agencije