Od Benfice zatraženo da ukine slijetanje orlova na teren

Publika vjeruje da će Benfica pobijediti ako orao napravi dva leta oko tribina, a da će slaviti protivnik učini li samo jedan krug prije nego što sleti na klupski grp postavljen na centru terena.

Ukidanje tradicije zatražile su jedna politička stranka i nevladina organizacija PETA (EPA)

Uoči svake utakmice portugalskog nogometnog kluba Benfice veliki orao leti iznad tribina stadiona, pa se spušta na klupski grb postavljen na centru terena dok navijači ushićeno prate njegov let. Orao, simbol Benfice, godinama je dio spektakla na stadionu Luz, kapaciteta 66.500 mjesta, u Lisabonu.

Međutim, jedna politička stranka i nevladina organizacija za zaštitu životinja zatražile su ukidanje tog običaja, javlja Hina.

“Divljim životinjama nije mjesto u sportu, nego u prirodi gdje trebaju slobodno živjeti”, rekla je Ines Sousa Real, 41-godišnja zastupnica stranke Ljudi, životinje, priroda (PAN) u portugalskom parlamentu.

Predložila je Benfici korištenje plišane maskote orla.

“Voljeti životinje znači poštivati njihovu divlju prirodu i slobodu”, dodala je na Twitteru.

Ukidanje ove tradicije u jednom od najpoznatijih klubova Europe zatražila je i nevladina organizacija PETA uoči početka portugalskog prvenstva.

Orlovi nazvani ‘Pobjeda’ i ‘Slava’

“Orlovi su životinje samotnjaci, ne smiju biti u stresnom i bučnom ambijentu stadiona”, navedeno je u pismu kojeg je PETA poslala u klub. “Ove prekrasne životinje nadlijeću široka prostranstva, većinu vremena provode na drveću te slobodno love na velikom prostoru. Ovakvo okruženje im stvara frustraciju i ekstremni stres”.

Zaposlenik Benfice s istreniranim orlom u ruci ulazi u lift stadiona, pa ga zatim pušta prije početnog sučevog zvižduka.

Najčešće leti orao nazvan Vitoria (Pobjeda), a zaposlenik je rekao Hini da imaju tri orla od kojih se jedan zove Gloria (Slava).

Publika vjeruje da će Benfica pobijediti ako orao napravi dva leta oko tribina, a da će slaviti protivnik učini li samo jedan krug.

Izvor: Agencije