Američka košarkašica osuđena u Moskvi na devet godina

Brittney Griner je uhapšena na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, nekoliko dana prije početka ruske invazije na Ukrajinu, nakon što joj je u prtljazi pronađeno ulje kanabisa.

Suđenje Brittney Griner ubrzano je posljednjih dana dok Rusija i SAD pregovaraju o razmjeni zatvorenika u kojoj bi igračica mogla učestvovati (EPA)

Ruski sud osudio je američku košarkašicu Brittney Griner na devet godina zatvora zbog posjedovanja droge i krijumčarenja nakon što je ona sam priznala krivnju za unošenje kanabisa u spremnicima za električne cigarete u Rusiju, javljaju agencije.

Sud je u svojoj odluci, kojom je proglašava krivom, naveo da je 31-godišnja Griner, dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje i zvijezda Ženske nacionalne košarkaške lige (WNBA), počinila krivično djelo “namjerno”, iako je ona u svom obraćanju sudu kazala da je to bila “iskrena greška”.

Brittney Griner je uhapšena u februaru u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo, nekoliko dana prije početka ruske invazije na Ukrajinu, nakon što joj je u prtljazi pronađeno ulje kanabisa u spremnicima za vape.

Ruski tužitelj zatražio je devet i pol godina zatvora. Maksimalna moguća kazna za ovo kazneno djelo je 10 godina zatvora. Tužitelj je također zatražio da se igračica osudi na plaćanje novčane kazne od milion rubalja (oko 16.000 eura po trenutnom kursu).

“Tražim da se Griner proglasi krivim i osudi na devet i pol godina zatvora u koloniji (zatvoru) s klasičnim režimom”, rekao je tužitelj Nikolaj Vlasenko.

Izvinila se i zatražila blažu kaznu

U obraćanju sudu Griner se ispričala za svoju “pogrešku” i zamolila suca u završnim riječima blažu kaznu od one koju traži tužitelj.

“Nisam nikada nikoga htjela povrijediti”, rekla je Griner. “Nikada nisam namjeravala ugroziti rusko stanovništvo. Nikada nisam namjeravala prekršiti bilo kakve zakone ovdje. Napravila sam iskrenu pogrešku i nadam se da vaša presuda neće okončati moj život ovdje”.

“Znam da svi stalno govore o političkom pijunu i politici, ali nadam se da je to daleko od ove sudnice. Želim još jednom reći da nisam imala namjeru prekršiti ruske zakone. Nisam imala namjeru. Nisam kovala zavjeru niti planirala počiniti ovaj zločin”, poručila je u završnoj riječi.

Suđenje Brittney Griner ubrzano je posljednjih dana dok dvije zemlje pregovaraju o razmjeni zatvorenika u kojoj bi igračica mogla sudjelovati. Washington tvrdi da je nedavno dao “značajnu” ponudu Moskvi, prenijela je Hina.

Izvor: Agencije