UEFA uvodi usavršenu tehnologiju za određivanje ofsajda

Tehnologija će moći riješiti sporne situacije ofsajda brzinom i tačnošću nezamislivom prije desetak godina.

SAOT će imati premijeru u finalu Superkupa, koje se igra 10. augusta između Reala i Eintrachta u Helsinkiju (EPA)

Europska nogometna federacija (UEFA) najavila je uvođenje poluautomatske tehnologije za određivanja zaleđa (SAOT) koja će biti predstavljena u Superkupu i koristiti se u Ligi prvaka tokom sezone 2022/23, javlja Hina.

„UEFA je u stalnoj potrazi za novim tehnološkim rješenjima kako bi se unaprijedila igra i pomoglo radu sudaca. Ovaj inovativni sustav omogućit će VAR timovima da brže donose odluke vezane uz zaleđe čime će se sačuvati tijek igre“, kazao je Roberto Rosetti, šef sudaca pri asocijaciji UEFA.

Tehnologija će moći riješiti sporne situacije zaleđa brzinom i točnošću nezamislivom prije manje od deset godina. Korištenjem kamera postavljenih oko terena, koje mogu pratiti 29 različitih točaka na tijelu igrača i čipa u lopti za utakmicu tehnologija će pomoći u donošenju odluka, te smanjiti vrijeme potrebno za provjeru.

Senzor unutar lopte šalje podatke 500 puta u sekundi, omogućujući precizno otkrivanje točke udarca za odluke o zaleđu.

Novi bi sustav trebao skratiti prosječno vrijeme potrebno za donošenje odluke o zaleđu sa 70 na 25 sekundi. Stari VAR sustav zahtijevao je ručno crtanje ofsajd linija i izračunavanje udarne točke. UEFA je otkrila kako je SAOT tehnologija testirana 188 puta.

Premijera u Helsinkiju

„Sustav je spreman za korištenje u službenim utakmicama i implementiran na svakom mjestu Lige prvaka“, dodao je Rosetti.

SAOT sustav će imati premijeru u finalu europskog Superkupa, koje se igra 10. augusta između Real Madrida i Eintracht Frankfurta u Helsinkiju.

Utakmicu će suditi engleski sudac Michael Oliver, kojem će pomagati sunarodnjaci Stuart Burt i Simon Bennett. Litavac Rumsas Donatas bit će četvrti sudac, dok je uloga VAR-a dodijeljena Poljaku Tomaszu Kwiatkowskom, a pomagat će mu njegov sunarodnjak Bartosz Frankowkski, kao i Portugalac Tiago Bruno Lopes Martins.

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) početkom jula je najavila kako će se SAOT koristiti i na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Kataru.

„Svjesni smo da je ponekad duljina provjera ili pregleda preduga, posebno u pogledu zaleđa“, kazao je tada Pierluigi Collina, predsjednik FIFA-inog sudačkog odbora.

Izvor: Agencije