Četiri države Južne Amerike žele Mundijal 2030.

Urugvaj, Argentina, Čile i Paragvaj planiraju održati Svjetsko prvenstvo na 14 stadiona na kojima bi nastupilo 48 reprezentacija.

'Bit će još svjetskih prvenstava, ali 100. godišnjica će se slaviti samo jednom', izjavio je Alejandro Dominguez, predsjednik CONMEBOL-a, na stadionu Centenario u Montevideu na kojem je održan prvi Mundijal davne 1930. godine (EPA)

Urugvaj, Argentina, Čile i Paragvaj su formalizirali svoju zajedničku kandidaturu za domaćinstvo Svjetskog nogometnog prvenstva 2030. godine kada će se obilježiti 100-godišnjica prvog izdanja tog natjecanja, javlja AFP.

„Ovo nije vladin projekt, ovo je san našeg čitavog kontinenta. Nalazimo se na kultnom mjestu gdje je sve počelo. Bit će još svjetskih prvenstava, ali 100. godišnjica će se slaviti samo jednom“, izjavio je Alejandro Dominguez, predsjednik Južnoameričke nogometne konfederacije (CONMEBOL), na stadionu Centenario u Montevideu okružen predsjednicima saveza sve četiri zemlje kandidata.

Upravo je Urugvaj bio domaćin prvog svjetskog prvenstva 1930. godine, a za tu je prigodu i izgrađen stadion Centenario. U finalu je domaćin svladao Argentinu rezultatom 4:2.

„Moramo napraviti održivo Svjetsko prvenstvo koje će zemljama domaćinima ostaviti naslijeđe“, dodao je urugvajski ministar sporta Sebastian Bauza.

Od narednog Mundijala 48 učesnica

Četiri južnoameričke države planiraju održati Svjetsko prvenstvo na 14 stadiona na kojemu bi sudjelovalo 48 reprezentacija.

Ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u Kataru, koje će se održati od 21. novembra do 18. decembra, bit će posljednje sa 32 zemlje sudionice, dok će već na sljedećem koje će se za četiri godine održati u SAD-u, Meksiku i Kanadi biti 48 zemalja sudionica.

„S tolikim brojem zemalja sudionica bit je jako teško jednoj zemlji organizirati Svjetsko prvenstvo. Zajednička organizacija uvelike smanjuje troškove“, smatra Dominguez.

Južna Amerika pet puta ugostila najbolje nogometaše

Ukoliko bi Urugvaj, Argentina, Čile i Paragvaj dobili organizaciju, to bi bilo šesto Svjetsko prvenstvo u Južnoj Americi, a tri od četiri zemlje kandidata već su ugostile najbolje nogometaše svijeta – Urugvaj 1930, Čile 1962. i Argentina 1978. Usto je još Brazil dva puta bio domaćin (1950. i 2014. godine).

Osim ove zajedničke kandidature četiri južnoameričke države, domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2030. željeli bi dobiti i Španija i Portugal, a spominje se i moguća zajednička kandidatura Izraela, Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Međunarodni nogometni savez (FIFA) odluku o domaćinstvu Svjetskog prvenstva 2030. donijet će za dvije godine.

Izvor: Agencije