Bryantovoj udovici odšteta zbog dijeljenja fotografija s mjesta nesreće

Vanessa Bryant tužila je okrug Los Angeles zbog narušavanja privatnosti, nakon što je optužila ured šerifa i vatrogasnu službu da su dijelili fotografije njenog mrtvog muža i kćeri.

Odbrana je tvrdila da fotografije nikada nisu postale javne, ali Vanessa Bryant tvrdi da živi u konstantnom strahu da će one biti objavljene na internetu (EPA)

Udovica NBA zvijezde Kobea Bryanta sudskom je presudom dobila odštetu od 16 miliona dolara zbog fotografija tijela njezina supruga i kćeri Gianne poginulih u padu helikoptera 2020. koje su spasioci podijelili s poznanicima, javlja AFP.

Sud u Los Angelesu dosudio je 31 milion dolara odštete, od kojih 16 miliona ide Vanessi Bryant zbog fotografija koje su spasioci snimili na poprištu nesreće u kojoj je osim Bryanta i Gianne poginulo još sedam osoba. Chrisu Chesteru, čiji su supruga i kći također poginuli u nesreći, sud je dodijelio 15 miliona dolara odštete.

Zaposlenici ureda šerifa i vatrogasci koji su došli na mjesto nesreće početkom 2020. snimili su fotografije koje uključuju i posmrtne ostatke legendarnog košarkaša i njegove kćeri.

Vanessa Bryant tužila je okrug Los Angeles zbog narušavanja privatnosti, nakon što je optužila ured šerifa i vatrogasnu službu da su dijelili jezive fotografije, prenosi Reuters.

Strah da fotografije ne postanu javne

Tokom procesa utvrđeno je da su spasioci pokazali fotografije osobama koje nisu imale veze sa slučajem, među njima jednom konobaru, a agent šerifovog ureda poslao je slike jednom prijatelju.

Odbrana je tvrdila da fotografije nikada nisu postale javne, ali Vanessa Bryant i Chris Chester rekli su da žive u konstantnom strahu da će one u nekom trenutku biti objavljene na internetu.

Okrug Los Angeles već je pristao platiti 2,5 miliona dolara za rješavanje sličnog slučaja koje su pokrenule porodice drugih žrtava nesreće.

Kobe Bryant, jedan od najboljih košarkaša u historiji koji se povukao 2016. godine, imao je 41 godinu kada je poginuo u padu helikoptera u Kaliforniji.

Izvor: Agencije