Iako traju ruski napadi, počelo ukrajinsko nogometno prvenstvo

Lopta se zakotrljala u Kijevu poslije 254 dana od prethodne fudbalske utakmice u Ukrajini i prvi put od početka ruske vojne invazije 24. februara, a uslovi za igru su daleko od idealnih.

Prvu utakmicu odigrali su u Kijevu Šahtar iz Donjecka i Metalist iz Harkova (Reuters)

Utakmicom između Šahtara iz Donjecka i Metalista iz Harkova, počelo je fudbalsko prvenstvo Ukrajine dok traju ruski napadu na tu državu, javlja Tanjug.

Lopta se zakotrljala u Kijevu poslije 254 dana od prethodne fudbalske utakmice u Ukrajini i prvi put od početka ruske vojne invazije 24. februara, a uslovi za igru su daleko od idealnih.

Prvenstvo će se igrati u Kijevu i gradovima zapadno od granice sa Rusijom, a interesantno je da prvenstvo počinje radnim danom kako ga ne bi zasjenile utakmice elitnih evropskih liga.

Svaki stadion ima sklonište

Tako su oči dobrog dijela planete danas uperene ka Kijevu, gdje obično svoje mečeve igra Dinamo, koji će kasnije večeras gostovati Benfici u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Svaki od stadiona na kojima će se igrati utakmice mora imati sklonište od potencijalnih napada udaljeno maksimalno 500 metara.

Šema pristupa skloništu mora biti istaknuta na dijelovima stadiona, a svi akteri mečeva proći će kroz bezbjednosni briefing prije izlaska na teren.

Jovićević: Želimo pokazati da život ide dalje

Trener Šahtara, Igor Jovićević izjavio je da je cilj pokretanja prvenstva usred rata da se narodu Ukrajine skrene pažnja sa teške situacije u kojoj se zemlja nalazi, što je bila ideja i Fudbalskog saveza Ukrajine.

“Atipična situacija. Ne postoji ništa slično u svijetu trenutno. Vidjet ćemo kako će sve ići. Želja svih nas je da pokažemo kako život ide dalje. Ako se oglasi signal za zračnu opasnost, vidjet ćemo reakciju, kako i kad će se utakmica nastaviti. Svi moraju znati da nam je nogomet neophodan kako bi se narodu skrenule misli sa stresnih stvari. Pomoći ćemo u tome, iako je teško za sve nas”, izjavio je Jovićević za klupske stranice Šahtara.

Osim utakmice između Šahtara i Metalista, još igraju Černomorec Odesa – Veres, Zorja – Vorskla i Kolos – Krivbas.

Izvor: Agencije