Rodman želi posredovati u oslobađanju košarkašice Brittney Griner

‘Dobio sam dozvolu ići u Rusiju kako bih pomogao toj djevojci. Pokušat ću ove sedmice’, rekao je 61-godišnji bivši košarkaš.

Prema pisanju američkih medija, devet godina duga zatvorska kazna Brittney Griner izrečena je zbog posjedovanja manje od grama kanabisovog ulja (EPA)

Ekscentrična bivša NBA zvijezda Dennis Rodman planira put u Rusiju gdje će pokušati potaknuti oslobađanje pritvorene WNBA košarkašice Brittney Griner, prenosi NBC News.

Ta televizijska mreža prenosi Rodmanove riječi o odlasku u Rusiju ove sedmice kako bi pomogao Griner, često smatranom jednom od najboljih WNBA košarkašica u historiji, koja je pritvorena u Moskvi radi posjedovanja droge.

„Dobio sam dozvolu ići u Rusiju kako bih pomogao toj djevojci. Pokušat ću ove sedmice“, rekao je 61-godišnji bivši košarkaš, peterostruki NBA prvak. Osim posjeta sjevernokorejskom vođi Kim Jong-unu, Rodmah je također hvalio ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Poziv na razmjenu pritvorenika

Dužnosnik u vladi američkog predsjednika Josepha Bidena za agenciju France Presse rekao je kako je „javna informacija da je vlada dala značajnu ponudu Rusiji” te da će “sve osim pregovora putem službenih kanala vjerojatno pogoršati inicijativu za oslobađanjem“ zatočene košarkašice.

SAD je pozvao Rusiju da razmijene pritvorenike – Griner i bivši marinac Paul Whelan za osuđenog ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta, prenio je Bloomberg početkom augusta. Moskva teži odbijanju te ponude i želi dvoje Rusa u zamjenu za košarkašicu i vojnika.

Ruske vlasti uhapsile su Griner 17. februara u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo.

Posjedovala manje od grama kanabisovog ulja

The Washington Post piše kako joj je devet godina duga zatvorska kazna izrečena zbog posjedovanja manje od grama ulja od kanabisa.

Griner, košarkašica Phoenix Mercuryja, stigla je u Rusiju izvan WNBA sezone kako bi igrala u Euroligi za ruski klub UMMC Ekaterinburg, što je radila od 2014. godine.

U Rusiju izvan američke sezone stiže veliki broj američkih košarkašica koje su tamo plaćene pet puta više nego u SAD-u, piše BBC.

Izvor: Agencije