Lendl: Nije pošteno da politika odredi ko je u tenisu najbolji ikad

‘Ne bi trebalo da se govori: ‘da je ovaj čovjek mogao da igra, bilo bi drugačije; tvoj rekord nije dovoljno dobar’. To nije pošteno’, smatra Ivan Lendl.

Ivan Lendl se trenutno nalazi u Puli, gdje kao trener učestvuje na teniskom turniru veterana (EPA)

Nekadašnji češko-američki teniser Ivan Lendl priznao je kako je “razočaran”, jer “nije pošteno da politika kroz prizmu vakcinacije odredi ko je najbolji teniser u historiji”.

“Nadam se da za 20 godina nećemo morati tako da gledamo”, prenosi Tanjug Lendlove riječi.

Lendl se trenutno nalazi u Puli, gdje kao trener učestvuje na teniskom turniru veterana.

Osvojio osam Grand Slam titula

“Ako Novak Ðoković osvoji najviše Grand Slamova uprkos tome, mislim da ćemo imati odgovor. Ako Rafael Nadal na kraju završi sa jednim više, mislim da će morati da se odgovara na pitanja o vakcinaciji i zbog čega Novak nije igrao. Volio bih da vidim nekoga sa dva, tri ili četiri Grand Slam trofeja više”, rekao je Lendl za Novu TV.

“Nevažno mi je ko će to biti, nemam favorita, samo zbog dobrobiti odgovora na to pitanje i da sve bude jasno. A ne da se govori: ‘da je ovaj čovjek mogao da igra, bilo bi drugačije; tvoj rekord nije dovoljno dobar’. To nije pošteno”, izjavio je Lendl.

Lendl je tokom karijere osvojio osam Grand Slam titula, nedostaje mu samo Wimbledon, gdje je dva puta stigao do finala, a bio je i “broj 1”.

Teniseri koji su ispisali historiju u Puli

Lendl kao trener nastupa na teniskom turniru „Legends Team Cup ATP Champions Tour“ na kojem će, u pulskoj Areni, igrati brojni teniseri koji su ispisali historiju tog sporta.

Do sada su se u velebnom pulskom amfiteatru, podsjeća Hina, igrali hokej na ledu i nogomet, a do srijede i popularni „bijeli sport“.

Na scenu će stupiti teniski veterani – Lleyton Hewitt, David Ferrer, Juan Carlos Ferrero, Tommy Haas i Radek Stepanek, Jo-Wilfried Tsonga, Marco Baghdatis, Tomas Berdych, David Nalbandian i Tommy Robredo. Kapiteni timova su Ivan Lendl i Australac Pat Cash, svjetski poznati igrači koji su tokom karijere bili među najboljima na svijetu.

Izvor: Agencije