Hoće li Mostar nakon Laninog zlata konačno dobiti olimpijski bazen?

Nakon što je osvojila evropsko zlato, na Facebooku se oglasio Klub vodenih sportova ‘Orka’, za koji nastupa Lana Pudar, upitavši: ‘Dovoljno za Olimpijski bazen u Mostaru?’

Istog dana kada je Lana Pudar osvojila evropsko zlato, vlasti su predstavile lokaciju na kojoj će se graditi olimpijski bazen u Mostaru (ANSA)

Šesnaestogodišnja Mostarka Lana Pudar osvojila je u srijedu naslov europske prvakinje na 200 metara leptir na smotri najboljih u Rimu, a istog dana u njenom gradu određena je lokacija budućeg olimpijskog bazena čija je gradnja upravo motivirana uspjesima ove sjajne plivačice, javlja Hina.

U finalnoj utrci mlada Pudar je ostvarila najveći uspjeh karijere nakon što je prije dva dana osvojila bronzu u utrci na 100 metara leptir. Pudar je u finalu vodila od starta do cilja i plivala vrijeme 2:06.81.

Nakon što je osvojila europsko zlato, na Facebooku se oglasio Klub vodenih sportova „Orka“, za koji nastupa Lana Pudar, upitavši: „Dovoljno za Olimpijski bazen u Mostaru?“ uz snimku poretka pobjedničke utrke u Rimu.

Obećanja vlasti

Upravo istoga dana kada je Lana Pudar senzacionalno osvojila europsko zlato, predstavnici vlasti su predstavili lokaciju na kojoj će se graditi olimpijski bazen.

Početkom septembra planira se raspisivanje javnog natječaja za izvođača radova na izgradnji olimpijskog bazena u Mostaru. Novac za izgradnju toga objekta osigurala je Vlada Federacije BiH u iznosu od četiri miliona eura. Mostarski gradonačelnik Mario Kordić uputio je čestitku Lani i njezinim roditeljima te najavio skoru izgradnju bazena.

„Izgradnja infrastrukture čiji dio je i olimpijski bazen prioritet je za Grad Mostar i bit će izgrađen za Lanu i sve buduće generacije! Posebne čestitke njezinim roditeljima“, napisao je Kordić u čestitki.

Turković obećala diplomatski pasoš

Nakon brojnih čestitki koje su uslijedile, ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković najavila je da će Lana Pudar dobiti diplomatski pasoš, javila je Anadolija.

“Donijela sam odluku da zbog izuzetnog uspjeha i promocije države evropskoj prvakinji Lani Pudar dodijelim diplomatski pasoš Bosne i Hercegovine, kao čin podrške i priznanja za veliki doprinos bh. sportu. Tvoji uspjesi su inspiracija za sve, a posebno mlade ljude u našoj Bosni i Hercegovini”, napisala je Turković na Twitteru.

Lana Pudar je osvojila niz medalja na juniorskim takmičenjima, Mediteranskim igrama i Svjetskom prvenstvu u malim bazenima. Do sada se za velika takmičenja pripremala izvan grada jer u Mostaru ne postoji zatvoreni bazen sa dimenzijama za velika takmičenja.

Izvor: Agencije