Nijemci povlače broj 14 u čast Dirka Nowitzkog

Prvi put u historiji neka reprezentacija će povući broj nekog košarkaša iz upotrebe.

Nowitzki je sa selekcijom Njemačke osvojio bronzu na Svjetskom prvenstvu u Indianapolisu 2002. godine

Košarkaški savez Njemačke potvrdio je da će povući dres reprezentacije sa brojem 14 u čast legendarnog Dirka Nowitzkog.

Nowitzki je sa selekcijom Njemačke osvojio bronzu na Svjetskom prvenstvu u Indianapolisu 2002. godine i srebro na Evropskom prvenstvu 2005. u Beogradu, dok je sa Dallas Mavericksima postao NBA šampion 2011. godine.

Ceremonija povlačenja broja 14 u čast Nowitzkog održat će se 1. septembra u Kelnu na otvaranju Evropskog prvenstva u košarci, prenio je Tanjug.

Prvi put u historiji neka reprezentacija će povući broj nekog košarkaša iz upotrebe, a Nowitzki je istakao da je počastvovan zbog toga.

‘Uvijek bio voljan igrati za Njemačku’

“Bio sam počastvovan kada mi je ideju predočio Košarkaški savez Njemačke. Bilo je to lijepo iznenađenje i već sam uzbuđen zbog svega što me čeka u Kelnu. Ambasador sam EP-a i jedva čekam uzbudljive utakmice sa velikim timovima i nadam se da će navijači u Kelnu i Berlinu ispuniti dvorane i napraviti sjajnu atmosferu”, izjavio je Nowitzki.

Predsjednik Košarkaškog saveza Njemačke Ingo Weiss izjavio je da je Nowitzki zaslužio ovakvo priznanje.

“Ako je neko ovo zaslužio, onda je to Dirk. Uvijek je bio voljan igrati za Njemačku i pružao je nevjerovatne partije u 153 utakmice za našu selekciju”, izjavio je Weiss.

Izvor: Agencije