Sankcije za francuske košarkaše koji igraju u Rusiji i Bjelorusiji

Košarkaši koji igraju ili su pred potpisom za neki od ruskih ili bjeloruskih klubova neće moći igrati za reprezentaciju.

Pitanje je aktuelizirano nakon što su francuski reprezentativci Livio Jean-Charles i Louis Labeyrie potpisali za ruske klubove (EPA)

Francuski košarkaši koji su već angažirani ili su pred potpisom za neki od ruskih ili bjeloruskih klubova neće moći igrati za reprezentaciju do kraja rata u Ukrajini, objavio je Francuski košarkaški savez.

“Igrači i treneri više neće biti birani za nacionalne selekcije ako potpišu ugovor s ruskim ili bjeloruskim klubom sve dok traje sukob [u Ukrajini]”, objavio je Francuski košarkaški savez, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

Odluka se “odnosi na igrače koji su već potpisali ugovore s ruskim ili bjeloruskim klubovima”.

Izbačeni iz svih natjecanja

Ovo pitanje aktualiziralo se nakon što su francuski reprezentativci Livio Jean-Charles i Louis Labeyrie potpisali za CSKA iz Moskve, odnosno Uniks.

Nakon invazije ruske vojske na Ukrajinu 24. februara, Međunarodna košarkaška federacija odlučila je isključiti Rusiju i Bjelorusiju iz svih svojih takmičenja do daljnjeg.

Istu odluku donijela je i Euroliga.

Izvor: Agencije