Preminuo Bill Russell, legenda NBA lige

Sve do pojave Michaela Jordana 1990-ih, Russella su mnogi smatrali najvećim igračem u historiji NBA lige.

Bill Russell je odveo Celticse do NBA finala 12 puta, osvojivši prvenstvo 11 puta (EPA)

Bill Russell, kamen temeljac dinastije Boston Celticsa, s kojima je osvojio osam uzastopnih naslova i ukupno 11 tijekom svoje karijere, preminuo je u 88-oj godini.

Russell je umro “mirno” sa svojom suprugom Jeannine uz sebe, stoji u priopćenju objavljenom na društvenim mrežama, javio je Ivica Puljić, reporter Al Jazeere iz Washingtona.

U izjavi nije naveden uzrok smrti, ali Russell, koji je živio u okolici Seattlea, nije bio dovoljno dobro da u lipnju uruči trofej MVP finala NBA lige zbog duge bolesti.

Tijekom razdoblja od 15 godina, počevši od svoje juniorske godine na Sveučilištu San Francisco, Russell je imao najistaknutiju karijeru od bilo kojeg igrača u povijesti momčadskih sportova. Dva puta je bio u najboljem timu sveučilišne košarke, osvojio je dva uzastopna naslova NCAA prvaka i vodio tim do 55 uzastopnih pobjeda. I osvojio je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 1956. godine.

‘Neumoljiva težnja za perfekcijom’

Tijekom svojih 13 godina u Bostonu, odveo je Celticse do NBA finala 12 puta, osvojivši prvenstvo 11 puta, posljednja dva naslova osvojio je dok je bio igrač i prvi tamnoputi trener u NBA ligi.

“DNK Billa Russella utkan je kroz svaki element organizacije Celticsa, od neumoljive težnje za perfekcijom, do uspostave timskog rada umjesto individualne slave, do predanosti društvenoj pravdi i građanskim pravima izvan terena”, stoji u priopćenju Boston  Celticsa.

Peterostruki MVP i 12-struki All-Star igrač, Russell je bio neobičan bloker koji je napravio revoluciju u NBA obrambenim konceptima. Završio je s 21.620 skokova u karijeri — u prosjeku 22,5 po utakmici — i bio je vodeći u ligi u broju skokova četiri puta. Imao je 51 skok u jednoj utakmici, 49 u druge dvije i objavio 12 uzastopnih sezona s 1,000 ili više skokova. Russell je također imao prosjek od 15,1 poena i 4,3 asistencije po utakmici tijekom svoje karijere.

Sve do pojave Michaela Jordana 1990-ih, Russella su mnogi smatrali najvećim igračem u povijesti NBA lige.

“Bill Russell je bio pionir – kao igrač, kao prvak, kao prvi crni trener NBA lige i kao aktivist”, rekao je Jordan, sada predsjednik Charlotte Hornetsa, u izjavi. “Utro je put i postavio primjer za svakog crnog igrača koji je došao u ligu nakon njega, uključujući i mene. Svijet je izgubio legendu. Moja sućut njegovoj obitelji i neka počiva u miru.”

Russellu je bivši predsjednik Barack Obama 2011. dodijelio Medalju slobode, najveću državnu civilnu čast. A 2017. NBA mu je dodijelila nagradu za životno djelo.

“Danas smo izgubili diva”, rekao je Obama. “Koliko god Bill Russell bio visok, njegova ostavština uzdiže se daleko više – i kao igrača i kao osobe. Možda više nego itko drugi, Bill je znao što je potrebno za pobjedu i što je potrebno za vodstvo.”

‘Prvak nad prvacima’

Predsjednik Joe Biden, u izjavi koju je objavila Bijela kuća, pohvalio je Russella za njegov cjeloživotni rad na građanskim pravima, kao iu sportu, i nazvao ga “velikim pobornikom za slobodu, jednakost i pravdu”.

“Bill Russell jedan je od najvećih sportaša u našoj povijesti – prvak nad prvacima svih vremena, te dobar čovjek i veliki Amerikanac koji je učinio sve što je mogao da ispuni obećanje Amerike za sve Amerikance”, rekao je Biden.

William Felton Russell rođen je 12. veljače 1934. u Monroeu, Louisiana. Njegova se obitelj preselila u Bay Area, gdje je pohađao srednju školu McClymonds u Oaklandu.

“Bio sam inovator”, rekao je Russell za The New York Times 2011.

“Počeo sam blokirati šuteve iako nikad prije toga nisam vidio blokirane šuteve. Prvi put kad sam to napravio na utakmici trener me kritizirao.

Russell je 1975. godine postao prvi tamnoputi igrač koji je uvršten u Naismith Memorial Hall of Fame, a 1980. ga je Udruga profesionalnih košarkaških novinara izabrala za najboljeg igrača u povijesti NBA lige.

Izvor: Al Jazeera