Platini i Blatter oslobođeni optužbi za korupciju

Tužioci su optužili Blattera da je protivpravno omogućio da FIFA plati Platiniju dva miliona švicarskih franaka.

Michel Platini je izjavio da je pravda zadovoljena (EPA)

Bivši predsjednik Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) Michel Platini i nekadašnji predsednik Međunarodne fudbalske asocijacije (FIFA) Sepp Blatter oslobođeni su u petak optužbi za korupciju nakon presude Federalnog kriminalnog suda u švicarskoj Bellinzoni.

Tužioci su optužili Blattera da je protivpravno omogućio da FIFA plati Platiniju dva miliona švicarskih franaka 2011. godine.

Švicarac, koji je na čelu FIFA-e bio 17 godina, tvrdio je da je to bio džentlmenski dogovor između njega i Platinija i da je Francuz novac dobio za konsultantske usluge koje je obavljao 1998. godine.

Platini i Blatter su 2015. izbačeni iz fudbala na osam godina, ali su im kasnije kazne umanjene.

‘Sedam godina laži i manipulacija’

Francuz je tvrdio da mu je afera podmetnuta kako mu ne bi bilo omogućeno da se kandiduje na izborima za predsjednika FIFA-e.

Umjesto Platinija, na izborima se kandidovao tadašnji generalni sekretar UEFA-e Gianni Infantino koji je danas na čelu FIFA-e.

Nakon presude u Bellinzoni Platini je izjavio da je pravda zadovoljena.

“Želim izraziti sreću zbog svih voljenih jer je pravda konačno zadovoljena poslije sedam godina laži i manipulacija. Moja borba je borba protiv nepravde. Dobio sam prvu bitku”, izjavio je Platini, prenio je Reuters.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada