Sindikat nogometaša upozorava na povećano kršenje ugovora

Neisplata plaća je stalni problem za igrače u Kini, Alžiru, Saudijskoj Arabiji, Rumuniji i Turskoj, dok drugoligaški klubovi u Grčkoj često prestaju s radom bez plaćanja dugova.

Grčka je zemlja s najvećim brojem igrača koji traže dio svojih neisplaćenih plaća iz FIFA-inog fonda za zaštitu igrača (EPA)

Globalni sindikat nogometnih igrača FIFPRO upozorio je nogometaše na rizike potpisivanja ugovora za klubove u Kini, Turskoj, Grčkoj i nekoliko drugih zemalja zbog “sustavnog i raširenog kršenja ugovora”, javlja Reuters.

Kineski nogometni savez upozorio je još u aprilu da će klubovi koji ne podmire sve zaostale plaće do kraja godine biti izbačeni iz lige, a Chongqing Liangjiang Athletic posljednja je ekipa koja je propala zbog rastućih dugova.

Igrači Chongqinga podijelili su otvoreno pismo na društvenim mrežama u maju navodeći da nisu plaćeni.

Grčka postala najproblematičnija

FIFPRO je upozorio da je neisplata plaća također stalni problem za igrače u Alžiru, Saudijskoj Arabiji, Rumunjskoj i Turskoj, dok drugoligaški klubovi u Grčkoj često prestaju s radom bez plaćanja dugova. U istraživanju koje je krajem prošle godine objavio grčki sindikat igrača (PSAP) navedeno je da klubovi u toj zemlji duguju više od 25 miliona eura neisplaćenih plaća.

“U posljednje dvije godine, Grčka je bila zemlja s najvećim brojem igrača koji traže dio svojih neisplaćenih plaća iz FIFA-inog fonda za zaštitu igrača. Povećan broj klubova u Rumunjskoj koji ulaze u stečajne postupke i dalje ima ozbiljne posljedice za igrače, gurajući ih u beskrajne stečajne postupke s malim ili nikakvim izgledima za dobivanje bilo kakve naknade”.

FIFPRO je također zabrinut zbog sve većeg broja stranih igrača blokiranih u Libiji, jer klubovi koji ih zapošljavaju “odbijaju dati relevantnu dokumentaciju za odlazak”.

Izvor: Agencije