BiH, Crna Gora, Slovenija i Srbija u dodatnim kvalifikacijama za Mundobasket

Svjetsko košarkaško prvenstvo se igra od 25. augusta do 10. septembra 2023. godine u Indoneziji, Japanu i na Filipinima.

Pobjedu bh. reprezentaciji u duelu sa Bugarskom donio je u posljednjim sekundama susreta Džanan Musa (Fena)

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala se u drugi krug kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, nakon što je u sarajevskoj dvorani „Mirza Delibašić“ savladala selekciju Bugarske rezultatom 76:73.

Trenutak odluke dogodio se u posljednjim sekundama susreta kada je Džanan Musa bio precizan za tri poena.

U drugi krug kvalifikacija, osim Bosne i Hercegovine, iz grupe F plasirale su se Litva i Češka. Tamo će im se pridružiti selekcije Francuske, Mađarske i Crne Gore sa kojima će formirati novu grupu. Najbolje tri ekipe iz te grupe plasirat će se na Svjetsko prvenstvo.

Srbija porazom zakomplicirala situaciju

Košarkaši Srbije poraženi su prethodno u Nišu od Belgije sa 74:73, čime su sebi znatno zakomplicirali situaciju i plasman na planetarni turnir naredne godine.

Izabranici Svetislava Pešića završili su takmičenje u A grupi na trećoj poziciji, te će u novoformiranoj grupi biti zajedno sa Latvijom i Belgijom, te Grčkom, Turskom i Velikom Britanijom.

Od reprezentacija iz regije, Hrvatska nije prošla u drugi krug kvalifikacija, baš kao ni Sjeverna Makedonija, dok će Slovenija za odlazak na svjetsku smotru najboljih igrati u grupi sa Njemačkom, Finskom, Izraelom, Švedskom i Estonijom.

Mundobasket se igra od 25. augusta do 10. septembra 2023. godine u Indoneziji, Japanu i na Filipinima.

Izvor: Agencije