Pojas Mohameda Alija kupljen za 6,18 miliona dolara

Prodajna cijena pojasa među najvišima je plaćenim za neki kolekcionarski predmet povezan sa sportom.

Meču s Georgeom Foremanom u kojem je boksačka legenda Mohamed Ali 1974. osvojio pojas nazvan je 'Gužva u džungli' (Rumble in the Jungle) (EPA)

Američki poduzetnik Jim Irsay kupio je za 6,18 miliona dolara pobjednički pojas boksačke legende Mohameda Alija koji je osvojio 1974. u meču s Georgeom Foremanom nazvanom “Gužva u džungli” (“Rumble in the Jungle”).

Vlasnik Indianapolis Coltsa NFL-a (liga američkog nogometa) objavio je informaciju o toj kupnji u poruci na Twitteru, rekavši da je “ponosan što je postao čuvar” tog historijskog pojasa Svjetskog boksačkog vijeća (WBC), prenose Hina i AFP.

Irsay je dao do znanja da će pojas možda pokazati na izložbi svoje kolekcije u avgustu u Chicagu i u Indianapolisu u septembru.

Strastveni kolekcionar

Poduzetnik je poznat kao redoviti kupac zanimljivih predmeta. Posjeduje gitare koje su pripadale Elvisu Presleyju, Johnu Lennonu i Princeu te izvorni rukopis Vodiča za anonimne alkoholičare koji je napisao Bill Wilson 1939.

Prodajna cijena pojasa koju je odredio Heritage Auctions i o kojoj je izvijestio Sports Collectors Daily, među najvišima je plaćenim za neki kolekcionarski predmet povezan sa sportom.

Ali je pobijedio Foremana, dotad neporaženog, u Kinshasi, u Zairu (danas Demokratska Republika Kongo) nokautom u osmoj rundi i osvojio svjetski naslov u teškoj kategoriji.

Ali koji je umro 2016. u 74. godini, nosio je naslov prvaka po WBC-u sve dok ga 1978. nije porazio Leon Spinks.

Izvor: Agencije