Upitni nastupi košarkaških selekcija BiH na velikim takmičenjima

Košarkaški savez BiH tvrdi da su predstojeći nastupi šest reprezentativnih selekcija pod znakom pitanja zbog nedostatka sredstava.

Ženska seniorska selekcija ove godine treba nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Australiji (EPA)

Planirani nastupi košarkaških reprezentacija Bosne i Hercegovine na evropskoj i svjetskoj sceni pod znakom su pitanja zbog nedostatka sredstava, tvrdi krovna košarkaška organizacija te države.

U apelu javnosti, Košarkaški savez BiH upozorio je na mogućnost da, ukoliko se situacija ne promijeni i Savez ne dobije potrebnu pomoć sa strane, nastupi reprezentativnih selekcija budu otkazani.

Košarkaški savez podsjeća na činjenicu da bi šest reprezentacija Bosne i Hercegovine u naredna dva mjeseca trebao učestvovati na velikim takmičenjima – po dvije kadetske i juniorske na evropskim prvenstvima u narednih 20 dana, dok u septembru slijedi učešće muške seniorske reprezentacije na Eurobasketu, kao i historijski nastup ženske seniorske selekcije na Svjetskom prvenstvu u Australiji.

Finansijsku konstrukciju ne uspijevaju zatvoriti

Košarkaški savez BiH je, kako je navedeno, osigurao dio sredstava za pripreme bh. timova, uz pomoć sponzora i jednog dijela institucija, no i da ne zbog ogromnih troškova koje iziskuju ti nastupi, finansijsku konstrukciju ne uspijeva zatvoriti.

“Kucali smo na mnoga vrata, tražili podršku, ali uglavnom nailazili na negativne odgovore, često i ignorisanje. To se naročito odnosi na državne, entitetske i lokalne vlasti.

Kao da se ne radi o reprezentacijama naše zemlje, jer kako drugačije objasniti činjenicu da novca iz državnog ili federalnog budžeta ima, naprimjer, više za pojedine klubove i udruženja, nego za nacionalne selekcije? Pogotovo za košarkaške, koje su toliko puta obradovale naš narod i koje to namjeravaju činiti i u predstojećim mjesecima – ako uopšte budu u mogućnosti otići na kontinentalna i svjetska takmičenja”, navodi se u tekstu na zvaničnoj stranici Košarkaškog saveza BiH.

‘Izlaz trenutno ne postoji’

“Situacija je, da budemo potpuno otvoreni i direktni, upravo takva da su predstojeći nastupi na EP i SP naših reprezentacija pod velikim upitnikom. Izlaz trenutno ne postoji, stoga nije daleko trenutak kada ćemo biti primorani otkazati učešća na pomenutim takmičenjima”, dodaje se.

Savez navodi da je pokušao sve, te da mu na stolu nije ostala nijedna dodatna opcija.

“Stoga upućujemo apel potencijalnim sponzorima, a naročito državnim, entitetskim i opštinskim institucijama da nam pomognu. Ovo su naše reprezentacije. Naši mladići, naše djevojke. S ponosom žele predstavljati Bosnu i Hercegovinu, gledati zastavu domovine tamo gdje joj je mjesto, među barjacima evropskih i svjetskih košarkaških velesila.

Ne trebaju nam čestitke kad se sve završi, jer možda nam ovog puta nećete ni imati šta čestitati. Trebaju nam konkretna djela i jasna podrška”, navedeno je.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada