Wimbledon ne namjerava odustati od zabrane Rusima i Bjelorusima

Čelnici teniskog turnira u Londonu će zadržati zabranu ukoliko se ne smiri situacija na ukrajinskom tlu.

Mnogo je prašine podigla odluka čelnika turnira u All England Clubu da se ove godine zabrani nastup Bjelorusima i Rusima (EPA)

Čelni ljudi Wimbledona zadržat će postojeće kazne za ruske i bjeloruske tenisere i teniserke i za iduće izdanje Grand Slama u Londonu ukoliko se nastavi ruska invazija na Ukrajinu.

Mnogo je prašine podigla odluka čelnika turnira u All England Clubu da se zabrani nastup Bjelorusima i Rusima, što je naknadno uzrokovalo i reakciju ATP-a i WTA-a, pa se na ovogodišnjem Wimbledonu nisu dodjeljivali bodovi za obje liste.

No, čelništvo Wimbledona je odlučno ustrajati u takvoj odluci, navodi britanski Daily Mail te će zadržati zabranu ukoliko se ne smiri situacija na ukrajinskom tlu, prenijela je Hina.

Moguća i zabrana nastupa na Igrama u Parizu

Do odluke ima još dosta vremena, bit će donešena u martu iduće godine, ali bi mogla ostati na snazi.

Čelnici turnira u All England Clubu se vodi onim što je rečeno ranije, a to su najave iz Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji razmatra mogućnost da se ruskim i bjeloruskim sportistima zabrani nastup na Olimpijskim igrama koje će Pariz organizirati za dvije godine.

„Sportašima iz Rusije i Bjelorusije možda neće biti dopušteno natjecanje na Igrama u Parizu 2024. godine zbog invazije Rusije na Ukrajinu“, rekao je Craig Reedie, viši član Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Izvor: Agencije