Raspored

Svjetskog prvenstva

Nogometno prvenstvo u Ukrajini počinje 23. augusta

Utakmice će se igrati bez publike, u blizini stadiona bit će skloništa u slučaju zračne opasnosti, opremljena po svim standardima, pa će se svi na terenu moći brzo i sigurno skloniti.

Šahtar i Dinamo Kijev će igrati i Ligu prvaka - svoje domaće utakmice Šahtar će igrati u Varšavi, a Dinamo u Lodzu (EPA)

Ukrajinsko nogometno prvenstvo startat će 23. augusta, ali bez navijača, a stadioni će biti opremljeni skloništima u slučaju oglašavanja sirena za zračnu opasnost, objavio je ukrajinski ministar sporta Vadim Guttsait.

U Ukrajini nije odigrana niti jedna utakmica otkako je Rusija u februaru izvršila invaziju na tu zemlju, podsjeća Reuters.

Posljednji susreti igrani su u decembru nakon čega su klubovi otišli na tromjesečnu zimsku pauzu. Vodeća momčad je bio Šahtar Donjeck sa 47 bodova iz 18 utakmica, a kijevski Dinamo je imao dva boda manje.

Šahtar i Dinamo Kijev igraju Ligu prvaka

Nakon ruskog napada prvenstvo je prekinuto, a niko nije proglašen prvakom. No, Šahtar će igrati u grupnoj fazi Lige prvaka, a Dinamo Kijev će se u drugom pretkolu Lige prvaka susresti s Fenerbahčeom. Šahtar će svoje domaće utakmice igrati u Varšavi, a Dinamo u Lodzu.

U objavi na Facebooku ministar sporta Guttsait je najavio kako prvenstvo starta 23. augusta, kada se slavi Dan državne zastave Ukrajine.

“Vrlo je važno nastaviti igrati nogomet, kao i druga nacionalna prvenstva, u Ukrajini. Nastavljamo se takmičiti i navijati. Nastavljamo se boriti i pobjeđivati. Ukrajinski će sport zaslužiti pobjedu na svim frontovima i ne može ga se zaustaviti u napretku,” rekao je Guttsait.

Izvor: Agencije