Osmero zdravstvenih radnika na sudu zbog Maradonine smrti

U izvještaju vještaka, koji je bio dio istrage, navodi se da je medicinski tim bivšeg nogometaša ‘prepustio sudbini’, što ga je dovelo do spore agonije i smrti.

Maradona je umro u novembru 2020, samo nekoliko sedmica nakon operacije mozga zbog krvnog ugruška (Reuters)

Osmero zdravstvenih djelatnika naći će se pred sucem u argentinskom gradu San Isidru pod optužnom za sudjelovanje u ubojstvu iz nehata uz otegotne okolnosti, što je epilog istrage u slučaju smrti nogometne legende Diega Armanda Maradone, javlja AFP.

Sud u San Isidru prihvatio je optužnicu podignutu u aprilu protiv skupine medicinskih stručnjaka, koja ukazuje na nedostatke i nemar u zbrinjavanju jednog od najboljih nogometaša svih vremena. Između ostalih, na optuženičkoj klupi će se naći neurokirurg i obiteljski liječnik, klinički liječnik, psihijatar, psiholog te šef medicinskih sestara i bolničara.

Maradona je preminuo 25. novembra 2020. u dobi od 60 godina od zatajenja srca i dišnih organa, dok se oporavljao u svom domu na sjeveru Buenos Airesa od neurokirurškog zahvata. Slavni Argentinac je patio od problema s bubrezima i jetrom, srčanih i neuroloških tegoba te ovisnosti o alkoholu i psihotropnim lijekovima.

Moguća kazna i do 25 godina

Optuženici će se braniti sa slobode, a za optužbe koje su im stavljene na teret sudac im može izreći zatvorsku kaznu u visini od osam do 25 godina.

Prema navodima tužiteljstva, osobe zadužene za skrb o Maradoni su “protagonisti neviđene, potpuno manjkave i nepromišljene kućne njege” te su počinile “niz improvizacija, loših odluka i propusta”.

U izvješću vještaka, koje je bilo dijelom istrage, navodi se da je bivši nogometaš bio “prepušten sudbini” od strane liječničkog tima, što ga je dovelo do spore agonije.

Optuženi psiholog, liječnik i medicinska sestra tijekom saslušanja su branili svoje postupke za koje su tvrdili da su bili unutar djelokruga njihovog područja i kompetencija. Leopoldo Luque, Maradonin osobni liječnik, izjavio je da se “ponosi onime što je učinio”, navodeći da je “pokušao pomoći” Maradoni.

Izvor: Agencije