Španija odustala od kandidature za Igre 2030. godine

Budući da se u najavama mogućeg domaćinstva Igara govorilo da bi, osim Barcelone, dio takmičenja trebao biti održan i u Sarajevu, španskim odustajanjem ta priča neće biti realizirana.

Da je uspjela zajednička kandidatura, Sarajevo je planiralo obnoviti neka od borilišta, poput skakaonica, staza za nordijsku kombinaciju i bob staze (EPA)

Španjolska je odustala od kandidature za domaćinstvo Zimskih olimpijskih igara 2030. godine zbog nesuglasica između regionalnih vlada Katalonije i Aragonije, potvrdio je Alejandro Blanco, predsjednik Španjolskog olimpijskog odbora.

Ideja o domaćinstvu Igara podijelila je javno mnijenje u Španjolskoj, pogotovo jer katalonska vlada koja se zalaže za neovisnost te pokrajine, nije željela priključiti Aragoniju u kandidaturu. Prisutan je bio i otpor aktivista koji su tvrdili kako bi održavanje Igara imalo negativan utjecaj na Pireneje zbog klimatskih promjena, prenosi Reuters.

Budući da se u najavama mogućeg domaćinstva govorilo da bi, osim Barcelone, dio natjecanja trebao biti održan i u Sarajevu, ta ideja je španjolskim odustajanjem završena priča.

Sapporo glavni favorit

“Nedavno smo već imali briljatne kandidature za Ljetne olimpijske igre 2016. i 2020, koje nisu uspjele jer smo imali vrlo jaku konkurenciju, no ovoga smo puta sami uništili priliku. Nije bilo druge opcije neko odustati od kandidature jer si nismo mogli dopustiti mjesece i mjesece rada s ovakvim razlikama u pogledima. Sve se pretvorilo u rat između konstitucionalista i separatista, a tu nema olimpijskog duha”, rekao je Blanco.

Odustajanjem Španjolske, favorit za domaćinstvo Igara postaje japanski Sapporo, koji je već ugostio to natjecanje 1972. godine, a interes su pokazala još dva bivša domaćina Zimskih igara – američki Salt Lake City (domaćin 2002) te kanadski Vancouver (domaćin 2010).

Izaslanstva Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine i njihovih kolega iz Španjolske sastali su se tokom prošlih Igara u Pekingu i dogovarali zajedničku kandidaturu Barcelone i Sarajeva. Razgovaralo se o tome kako bi Sarajevo trebalo obnoviti neka od borilišta, poput skakaonica, staza za nordijsku kombinaciju i bob staze. Najavljivano je i da bi četvrtina sportaša, da se dobila organizacija, nastupila u Sarajevu.

Izvor: Agencije