I Pele pozvao Putina da prekine agresiju na Ukrajinu

‘Zaustavite invaziju. Nema nikakvog opravdanja za nastavak nasilja’, poručio je slavni nogometaš Putinu u pismu objavljenom na Instagramu.

'Moć za završetak ovog konflikta je u Vašim rukama, istim rukama s kojima sam se rukovao u Moskvi kada smo se sreli 2017. godine', objavio je Pele (EPA)

Brazilska nogometna legenda Pele javno je pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina da prekine rat u Ukrajini, prenosi Hina.

“Zaustavite invaziju. Nema nikakvog opravdanja za nastavak nasilja”, poručio je Putinu u pismu objavljenom na Instagramu.

“Kad smo se sreli u prošlosti i izmijenili osmjehe uz dug stisak ruke nisam mogao pomisliti da ćemo jednog dana biti tako razdvojeni kao sada”, napisao je Pele.

“Moć za završetak ovog konflikta je u Vašim rukama, istim rukama s kojima sam se rukovao u Moskvi kada smo se posljednji put sreli 2017. godine”, objavio je Pele.

Osvrt i na reprezentaciju Ukrajine

Osvrnuo se i na plasman nogometne reprezentacije Ukrajine u finale europskih dodatnih kvalifikacija za  Svjetsko prvenstvo 2022. Nakon što je na Hampden Parku u Glasgowu pobijedila Škotsku 3:1, reprezentaciju Ukrajine očekuje duel protiv Velsa, koji će biti odigran u Cardiffu.

“Borba za mjesto na Svjetsko prvenstvo je teška zadaća, gotovo nemoguća kada je ugroženo toliko života”, napomenuo je Pele.

Slavni nogometaš se bori protiv raka na debelom crijevu i redovito ide na kemoterapiju u bolnicu u Sao Paulu.

Izvor: Agencije