Kerr ispisao historiju – četiri naslova kao trener, pet kao igrač

Steve Kerr je četvrti put u karijeri podigao pobjednički pehar kao trener, a još pet ih je osvojio kao igrač – tri u dresu Chicago Bullsa i još dva sa San Antonio Spursima.

Steve Kerr je uspio odvesti Warriorse do šest NBA finala, a slavio je četiri puta (2015, 2017, 2018, 2022) (EPA)

Možda nije bio najveći igrač, niti najveći trener, međutim Steve Kerr (56) se upisao u povijest NBA lige kao jedini koji je osvojio najmanje četiri NBA naslova i kao igrač i kao trener, prenosi Hina.

Pobjedom Golden State Warriorsa nad Boston Celticsima u NBA finalu, Kerr je četvrti put u karijeri podigao pobjednički pokal kao trener, a još pet ih je osvojio kao igrač – tri u dresu Chicago Bullsa i još dva sa San Antonio Spursima.

“Ova titula je bila najnevjerojatnija. Bilo je tu puno nepoznanica i ozljeda”, rekao je Kerr.

Nakon što je igrao za Phoenix, Cleveland i Orlando, Kerr je u Chicago stigao 1993. godine. U dresu Bullsa je osvojio tri uzastopna naslova (1996, 1997, 1998). Potom je preselio u redove San Antonio Spursa osvojivši 1999. četvrti naslov u nizu, jedini igrač kojem je to uspjelo u posljednjih 50 godina.

Napustio je San Antonio 2001, ali se vratio dvije godine kasnije, posljednjoj godini kao igrač i ponovno osvojio naslov, peti igrački.

‘Samo se družim s pravim ljudima’

Njegova trenerska karijera počela je 2014/15. u Warriorsima, a iste rookie godine osvojio je svoje prvo prvenstvo kao strateg, pobijedivši u finalu Cleveland Cavalierse. Kerr je uspio odvesti Warriorse do šest NBA finala, a uz spomenuto prvenstvo 2015. godine, slavio je još tri puta (2017, 2018, 2022).

“Samo se družim s pravim ljudima”, kazao je Kerr sa smiješkom.

Najuspješniji trener u povijesti NBA lige je Kerrov mentor u Bullsima, Phil Jackson sa 11 naslova – šest na klupi Bullsa i još pet s Lakersima. Red Auerbach je devet puta bio NBA prvak kao trener, a John Kundla, Pat Riley i Gregg Popovich po pet. Iza njih je Kerr.

“Osim kulture pobjeđivanja, uspostavio je obiteljski duh unutar Warriorsa. Otvarao je rasprave koje se bave društvenim, političkim i drugim temama”, otkrio je njegov zamjenik Bruce Fraser za The Guardian.

Izvor: Agencije