Ni hokejaški Stanley Cup ne može u Rusiju

Prema tradiciji, svaki igrač ekipe koja osvoji Stanley kup, odnosno bude najbolja u NHL ligi, posjeduje trofej jedan dan.

Šefovi sjevernoameričke lige u hokeju na ledu obavijestili su ekipe kako će njihovi ruski igrači morati pričekati da odnesu trofej u Rusiju (EPA)

Bez obzira tko osvoji Stanley Cup, Tampa Bay ili Colorado Avalanche, trofej za najbolju hokejašku ekipu SAD-a i Kanade neće moći posjetiti Rusiju ili u Bjelorusiju sljedećih nekoliko mjeseci, izjavio je Bill Daly, pomoćnik povjerenika NHL-a, javlja AFP.

Govoreći prije prve utakmice finala Stanley Cupa, koja je igrana u Denveru i u kojoj je nakon produžetaka slavio Colorado rezultatom 4:3, Daly je kazao da su dužnosnici sjevernoameričke lige obavijestili ekipe kako će njihovi ruski igrači morati pričekati da odnesu trofej u Rusiju.

Prema tradiciji, svaki igrač ekipe koja osvoji Stanley Cup posjeduje trofej jedan dan. Međutim, zbog ruske invazije na Ukrajinu koja je ušla u četvrti mjesec i uz Bjelorusiju koju se smatra ruskim saveznikom, Daly je kazao da igrači tih zemalja neće moći uzeti trofej sa sobom.

Pet ruskih igrača ove godine u finalu

“Što se tiče ovog ljeta, kup neće ići u Rusiju ili u Bjelorusiju”, dodao je Daly, napominjući da u budućnosti ništa nije otklonjeno ako sukob u Ukrajini prestane.

Tri zvijezde Tampa Baya su Rusi – napadač Nikita Kučerov, golman Andrej Vasilevskij i bek Mihail Sergačev. Colorado u svojim redovima ima dva Rusa – desno krilo Valerija Ničuškina i lijevo krilo Mihaila Maltseva.

Uprkos ovoj objavi, povjerenik NHL-a Gary Bettman je izjavio da će ekipe moći dovoditi igrače iz Rusije i Bjelorusije na sljedećem draftu.

Izvor: Agencije