Zvezda i Partizan duguju državi 25,2 miliona eura za porez

Nedavno je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao klubove da izmire svoje dugove prema državi, pa je ministar finansija Siniša Mali iznio podatke o milionskim obavezama Zvezde i Partizana.

Zvezda i Partizan su u u reprogramu i pokušavaju da vrate dugove, ali su se oni iz godine u godine samo gomilali, rekao je ministar Mali (Getty Images)

Košarkaški klubovi Crvena zvezda i Partizan duguju državi za porez gotovo 750 miliona dinara (6,4 miliona eura), dok su fudbalski klubovi dužni 2,2 milijarde (18,8 miliona eura), objavio je ministar finansija Srbije, Siniša Mali.

Nedavno je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao klubove da izmire svoje dugove prema državi, pa je ministar Mali iznio podatke po kojima KK Crvena zvezda ima dug za porez od 96,6 miliona dinara (820.000 eura), a KK Partizan 649,7 miliona dinara (5,54 miliona eura), javlja Tanjug.

Ministar Mali je podsjetio kako su oba kluba u proteklih 10 godina dobili veliku pomoć od države, državnih institucija, lokalnih samouprava i državnih preduzeća, pa iznio podatak kako je Zvezda dobila 26 miliona eura, a Patizan 24,4 miliona eura u što je uključen i sponzorski ugovor od 8,9 miliona eura sa Naftnom industrijom Srbije.

Država za klubove dala i do 130 miliona eura

„Kada saberete ulaganja u fudbalske klubove Zvezde i Partizana u prethodnih 10 godina, vidite da ih je država sa više od 120 ili 130 miliona evra direktno ili indirektno podržala“, naveo je Mali.

Prema njegovim riječima, u FK Crvena zvezda država je u posljednjih 10 godina uložila 17,6 miliona eura. Na to je dodao i sponzorski ugovor sa Gazpromom, vrijedan 45,8 miliona eura.

„Zvezda je 63,4 miliona evra dobila od države i od sponzora. Partizan je dobio 14 miliona evra i tu je velika razlika od skoro 50 miliona evra u odnosu na Zvezdu. Pričao sam i sa predsednikom Vučićem i obojica smo se složili da država treba da uradi šta god može da nađemo jednog stranog, dobrog i jakog sponzora za FK Partizan koji će da ga podrži u narednih pet do 10 godina“, naveo je Mali.

Govoreći o dugovima fudbalskih klubova, naveo je kako Zvezda za porez duguje 859,7 miliona dinara (7,3 miliona eura), a Patizan 1,3 milijardi dinara (11 miliona eura).

‘Nije to samo problem novca, već i navika’

„Nismo videli veliku razliku između ulaganja u Partizan i Zvezdu i ostalih manjih klubova. Poslednje dve godine smo po 10 miliona evra svake godine, pred kraj godine, izdvajali za više od 300 klubova u 17 sportova, nikada više, da pomognemo sve sportove u Srbiji. Ako budemo imali novca ponovo ćemo uložiti 10 miliona evra do kraja godine za te klubove“, naglasio je Mali.

Dodao je da su košarkaški i fudbalski klubovi Zvezda i Partizan „u reprogramu i pokušavaju da vrate dugove, ali su se oni iz godine u godine samo gomilali“.

„Nije to samo problem novca, već i navika“, rekao je Mali.

„Ako je država uložila preko 130 miliona evra u FK i KK Partizan i Zvezdu, a oni i dalje duguju za poreze i to ogromne sume novca, to dovoljno govori o njihovom stavu prema svojoj državi. Mi smo tu da pomognemo, ali moramo da uvedemo više reda u poslovanje sportskih klubova. Rekao sam i predsedniku [Vučiću] da ćemo pomagati i dalje ukoliko treba, uz veću kontrolu njihovih finansija, ali da se porez plati i da ti klubovi budu primer drugima“, zaključio je Mali.

Izvor: Agencije