Nizozemska testira tehnologiju u borbi protiv rasizma u nogometu

Studija u kojoj je učestvovalo 118 profesionalnih nogometaša, od kojih su mnogi igrali u elitnom razredu, pokazala je da je njih 40 posto iskusilo rasizam i druge oblike diskriminacije.

Pilot projekte sufinanciraju državne vlasti koje su u njih investirale više od milion eura (EPA)

Tri nizozemska nogometna kluba pokrenula su pilot projekte testiranja upotrebe pametne tehnologije u borbi protiv diskriminacije i rasizma na stadionima, objavio je Nizozemski nogometni savez (KNVB), javlja Hina.

U toku su tri projekta na stadionima Feyenoorda, PSV-a i PEC Zwollea.

“Nakon godinu dana trebalo bi biti jasno podržava li i kako pametna tehnologija prepoznavanje rasističkog ponašanja i diskriminacije, te doprinosi li identifikaciji onih koji su uključeni”, dodaje se.

PSV, na primjer, testira upotrebu zvučnih kamera na stadionu kako bi zahvaljujući umjetnoj inteligenciji mogli detektirati “nenormalan” zvuk, poput rasističkog komentara.

U PEC Zwolleu gledatelji mogu doći na utakmice sa svojim ulaznicama na svojim mobilnim telefonima, dostupnim putem mobilne aplikacije koja navijačima daje informacije u stvarnom vremenu o sigurnosnim uslovima oko stadiona.

Igrači žrtve rasizma i diskriminacije

“Druge tehnike, uključujući umjetnu inteligenciju i strojno učenje, također će se koristiti za poboljšanje socijalne sigurnosti na stadionu”, rekli su iz KNVB-a.

Pilot projekte sufinancira Ministarstvo zdravstva, socijalne skrbi i sporta koje je u njih investiralo više od milion eura.

Oni su dio većeg plana pod nazivom “naš nogomet pripada svima”, koji je pokrenut nakon rasističkog ispada navijača Den Boscha 2019. protiv bivšeg igrača Excelsiora Ahmada Mendesa Moreire, koji je plačući pobjegao s terena.

Studija u kojoj je učestvovalo 118 profesionalnih nogometaša, od kojih su mnogi igrali u elitnom razredu nizozemskog nogometa, je pokazala da je njih 40 posto iskusilo rasizam i druge oblike diskriminacije, izvijestio je dnevni list Algemeen Dagblad.

Izvor: Agencije