Schumacher dobio ulicu u Sarajevu

Michael Schumacher je plaćao liječenje i proteze djeci koja su ostala bez nogu i ruku tokom rata, čime je za sva vremena stekao simpatije Bosanaca i Hercegovaca.

Godinu nakon rata, Schumacher je stigao u Sarajevo i posjetio ranjenu djecu (Reuters)

Skupština Kantona Sarajevo odlučila je imenovati ulicu u sarajevskom naselju Dobrinja po Michaelu Schumacheru, u čast istaknutog humanitarca i počasnog građanina Sarajeva, javila je Fena.

Odluka je donesena na prijedlog Komisije za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Skupštine Kantona Sarajevo, a na osnovu zaključka Općinskog vijeća Novi Grad.

Početkom godine, dobio je i mural, također na području Dobrinje.

Michael Schumacher nosi i titulu počasnog građanina Sarajeva (EPA)

Sedmostruki svjetski prvak u Formuli 1 u glavni grad Bosne i Hercegovine prvi put je došao 1996. godine, a zatim i u decembru naredne godine.

Veliki prijatelj Sarajeva

Stigao je u organizaciji asocijacija Hope 87 i UNICEF kako bi posjetio u ratu ranjenu djecu u bolnici na Koševu. Cilj njegove posjete bio je dio UNESCO-ovog projekta prikupljanja novca za specijaliziranu bolnicu za sarajevsku djecu, žrtve granatiranja i mina.

Schumacher je nakon rata u Bosni i Hercegovini plaćao liječenje i proteze djeci koja su ostala bez nogu i ruku, čime je za sva vremena stekao simpatije Bosanaca i Hercegovaca.

Kao specijalni ambasador UNESCO-a donirao je značajna sredstva za projekte u Sarajevu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada