Yankees i Rays u akciji podizanja svijesti o oružanom nasilju

Umjesto izvještavanja o utakmici, bejzbol ekipe New York Yankees i Tampa Bay Rays iskoristili su društvene mreže kako bi ponudili činjenice o učincima nasilja s oružjem.

Obje ekipe objavljivale su činjenice o nasilju s oružjem na svojim profilima na društvenim mrežama, zajedno s poveznicama na izvore i brojeve telefona za pomoć (EPA)

Klubovi američke Major League Baseball (MLB), New York Yankees i Tampa Bay Rays iskoristili su svoje naloge na društvenim mrežama kako bi podigli svijest o problemu oružanog nasilja u SAD-u, javlja Reuters.

“Umjesto izvještavanja o utakmici, u suradnji s Tampa Bay Raysima, koristit ćemo naše kanale kako bi ponudili činjenice o učincima nasilja s oružjem”, poručili su Yankees nakon masovnih pucnjava u Buffalu i Uvaldeu.

“Razorni događaji iz Uvaldea, Buffala i bezbrojnih drugih zajednica diljem naše nacije su tragedije koje su nepodnošljive”, dodali su iz njujorškog kluba.

Rays su poručili kako pucnjave “ne mogu postati normalne”, uplativši 50.000 dolara grupi za kontrolu oružja “Everytown for Gun Safety”.

Tokom utakmice odigrane u četvrtak, obje ekipe nastavile su objavljivati ​​činjenice o nasilju s oružjem na svojim profilima na društvenim mrežama, zajedno s poveznicama na izvore i brojeve telefona za pomoć. Nijedna ekipa nije objavila rezultat utakmice.

I Steve Kerr pozvao na rigorozniju kontrolu oružja

Nakon pucnjave u školi u teksaškom gradu Uvalde, Steve Kerr, trener NBA ekipe Golden State Warriors, odbio je govoriti o košarci na konferenciji za novinare prije utakmice i umjesto toga pozvao je na rigorozniju kontrolu oružja.

U pucnjavi, koja se dogodila u osnovnoj školi u Uvaldeu, 18-godišnji napadač ubio je 19-ero djece i dvoje učitelja. Samo 10-ak dana prije teksaškog pokolja, u Buffalu u saveznoj državi New York ubijeno je 10-ero ljudi u trgovačkom centru. I taj put ubica je bio 18-godišnjak s jurišnom puškom. Motiv je bila rasna nesnošljivost.

Deset je godina prošlo od najvećeg masakra u američkim školama, u Sandy Hooku, u kojem je ubijeno 26 osoba, većinom učenika prvog razreda.

Od tada do danas u Sjedinjenim Američkim Državama zabilježeno je više od 900 oružanih napada u školama.

Izvor: Agencije