UEFA: Ukrajinske i bjeloruske ekipe neće moći igrati međusobno

Taj potez je odgovor na podršku službenog Minska ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Agencije podsjećaju kako je UEFA pazila da ekipe iz Rusije i Ukrajine ne budu izvučene da igraju međusobno mnogo prije nego što je sukob počeo ranije ove godine (EPA)

Evropska nogometna asocijacija UEFA će djelovati tako da spriječi da ekipe iz Bjelorusije i Ukrajine budu izvučene da igraju međusobno u bilo kojem njenom takmičenju u budućnosti, objavio je u petak Izvršni odbor evropskog nogometnog upravnog tijela, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Taj potez je odgovor na podršku službenog Minska ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Agencije podsjećaju kako je UEFA pazila da ekipe iz Rusije i Ukrajine ne budu izvučene da igraju međusobno mnogo prije nego što je sukob počeo ranije ove godine.

Neutralni teren

U martu je evropska nogometna asocijacija rekla kako će bjeloruski klubovi i reprezentacija morati igrati sve svoje domaće utakmice u UEFA takmičenjima na neutralnim terenima bez dopuštenja gledalaca.

„Današnja daljnja odluka donesena je kako bi se osiguralo nesmetano odvijanje UEFA-inih takmičenja jer sigurnost timova, zvaničnika i ostalih učesnica možda neće biti u potpunosti zagarantirana zbog postojanja vojnog sukoba“, pojašnjava svoju odluku Evropska nogometna asocijacija.

Izvor: Agencije