Roma osvojila premijerno izdanje Konferencijske lige

Romin trener Jose Mourinho postao je prvi trener u historiji koji je osvojio Ligu prvaka, Kup UEFA/Evropa ligu i Konferencijsku ligu.

Romi je ovo prvi evropski trofej još od 1961. godine, kada je osvojila Kup velesajamskih gradova, dok je njenom treneru Mourinhu to peti naslov u petom finalu (EPA)

Nogometaši Rome postali su prvi pobjednici Konferencijske lige nakon što su finalnom susretu, odigranom u Tirani, pobijedili Feyenoord rezultatom 1:0. Pobjednički gol postigao je Nicolo Zaniolo u 32. minuti utakmice.

Romi je to prvi europski trofej još od 1961. godine, kada je osvojila Kup velesajamskih gradova. „Vučica“ je od tada igrala još dva finala, no oba je izgubila – 1984. godine u finalu Kupa prvaka od Liverpoola, a 1991. od Intera u finalu Kupa UEFA.

S druge strane Feyenoord je doživio prvi poraz u svom četvrtom europskom finalu. Nizozemski sastav je 1970. osvojio Kup prvaka, a potom dva puta Kup UEFA – 1974. i 2002. godine.

Mourinhov peti trofej u pet finala

Agencija Hina podsjeća i kako je Romin trener Jose Mourinho postao prvi trener u historiji koji je osvojio Ligu prvaka, Kup UEFA/Europa ligu i Konferencijsku ligu.

Portugalski trener je s Portom osvojio Kup UEFA (2003) i Ligu prvaka (2004), s milanskim Interom je bio prvak Europe (2010), dok je na klupi Manchester Uniteda osvojio Europsku ligu (2017). U svih pet finala Mourinho je slavio.

Ujedno, postao je tek drugi trener u historiji s osvojenih pet europskih titula. Prije njega to je uspjelo i Giovanniju Trapattoniju koji je s Juventusom osvojio Kup prvaka (1985), dva Kupa UEFA (1977, 1993), te Kup kupova (1984), te s Interom Kup UEFA (1991).

Izvor: Agencije