Premier League ima 10 klubova među 32 najvrjednija u Evropi

Prošle godine je bilo osam engleskih klubova, no Aston Villa i West Ham su se pridružili Manchester Unitedu, Liverpoolu, Manchester Cityju, Chelseaju, Tottenhamu, Arsenalu, Leicesteru i Evertonu.

Engleska prva liga prednjači s 10 klubova, a slijedi je italijanska Serie A, koja ima sedam ekipa među 32 najvrjednije (AP)

Engleska Premier League sada ima 10 ekipa na popisu 32 najvrjednija kluba u Europi, prema izvještaju koji je objavila analitička kuća Football Benchmark.

Na prošlogodišnjem popisu bilo je osam engleskih klubova, no Aston Villa i West Ham United su se ove godine pridružili Manchester Unitedu, Liverpoolu, Manchester Cityju, Chelseaju, Tottenhamu, Arsenalu, Leicester Cityju i Evertonu.

Engleska prva liga prednjači s 10 klubova, a slijedi je italijanska Serie A, koja ima sedam ekipa među 32 najvrjednije.

Izvještaj, koji je koristio godišnje financijske izvještaje i vrijednosti sastava za izračunavanje vrednovanja klubova od 1. januara, navodi da je rast Premier League uveliko posljedica prihoda od emitiranja. S ukupnim prihodima od 5,1 milijardu eura iz sezone 2019/20. Premier League je uvjerljivo prva.

Real i dalje najskuplji klub

“Dok klubovi iz Premier League u određenoj mjeri uživaju prednosti u smislu prihoda od utakmica i još veće koristi od njihove veće komercijalne privlačnosti, ono što ih stvarno razlikuje su visoko isplativi ugovori o emitiranju”, ističe Football Benchmark.

Španski prvak Real Madrid najvrjedniji je klub u Europi četvrtu godinu zaredom s procjenom od 3,18 milijardi eura, a slijede ga Manchester United (2,833 milijarde eura) i Barcelona (2,814 milijardi eura).

U izvještaju se navodi i da su se klubovi počeli oporavljati od posljedica pandemije.

“Prošlogodišnji financijski rezultati i dalje nose negativne učinke pandemije, dok posljednjih nekoliko mjeseci odražavaju čvrste znakove vraćanja nogometa u normalu. Najviše s mnoštvom ljudi koji se vraćaju na stadione i s kontinuiranom snažnom potražnjom sponzora i investitora”, izjavio je autor izvješća Andrea Sartori.

Izvor: Agencije