Predstavljen avion posvećen Maradoni

Tango D10S, avion sa 12 sjedala, dizajniran je kao leteći muzej u znak počasti Maradoni, svjetskom prvaku s Argentinom, koji je preminuo od srčanog udara krajem 2020.

Na trupu aviona je slika Maradone kako ljubi trofej namijenjen svjetskom prvaku, a i na repu aviona se nalazi njegov lik (EPA)

Avion posvećen argentinskoj nogometnoj legendi Diegu Maradoni predstavljen je uoči putovanja koje će završiti na Svjetskom prvenstvu u Kataru krajem ove godine, javlja Reuters.

Tango D10S – avion sa 12 sjedala kojeg financira argentinska fintech kompanija – dizajniran je kao leteći muzej u znak počasti Maradoni, svjetskom prvaku s Argentinom, koji je preminuo od srčanog udara krajem 2020.

Na trupu aviona je slika Maradone kako ljubi trofej namijenjen svjetskom prvaku. I na repu aviona se nalazi njegov lik.

Na krilima se nalaze slike oba njegova pogotka iz pobjede Argentine nad Engleskom 2:1 u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 1986. godine: pogodak nazvan “Božja ruka” na lijevom krilu i pobjednički pogodak na desnom.

Letovi po Argentini, pa sve do Katara

“Lud sam za Maradonom, ja sam jedan od onih ljudi koji još uvijek gledaju videosnimke s Diegom prije nego što zaspu”, rekao je Gaston Kolker, izvršni direktor fintech kompanije Give and Get.

“Ovo je prvo Svjetsko prvenstvo bez Maradone, a možda i posljednje s (Lionelom) Messijem. Rekao sam: želim napraviti Diegov avion. I tako smo lansirali Tango D10S. Kada su to vidjeli Maradonini saigrači, koji su njim osvojili Svjetsko prvenstvo 1986. godine, bili su zaprepašteni, bili su hipnotizirani zrakoplovom”, rekao je Kolker na otkrivanju s ostalim članovima šampionske reprezentacije Argentine.

Plan je letjeti avionom oko Argentine i na kraju do Katara na Svjetsko prvenstvo u novembru.

Navijači će se moći ukrcati u avion i ostaviti poruku Maradoni, biti u “interakciji” s pokojnim igračem putem umjetne inteligencije i vidjeti uspomene od njega i ostale igrače iz slavne generacije. Također će biti dostupan za privatno iznajmljivanje prije nego što bude stavljen na aukciju u dobrotvorne svrhe.

Izvor: Agencije