Đoković kritizirao zabranu Wimbledona ruskim teniserima

Ruski i bjeloruski teniseri ne mogu igrati na ovogodišnjem Wimbledonu, ranije su objavili organizatori.

Ovo je jedna od onih odluka u kojima gube sve strane, rekao je Novak Đoković (EPA)

Srbijanski teniser Novak Đoković kritikovao je odluku Wimbledona o zabrani učešća ruskim i bjeloruskim igračima zbog rusko-ukrajinskog rata.

“Mislim da je to bila pogrešna odluka. Uopšte to ne podržavam. Ali u ovom trenutku, to je osjetljiva tema i šta god odlučite stvorit će mnogo sukoba”, rekao je Đoković novinarima u ponedjeljak u Parizu, gdje trenutno nastupa na Roland Garrosu.

Najbolji teniser svijeta istakao je da Wimbledon za njega ima poseban značaj.

“Wimbledon je i dalje Grand Slam, taj turnir je bio moj san kada sam bio dijete, ne gledam na njega kroz prizmu novca i nagradnog fonda, za mene je to nešto drugo. Ali opet, moraju da postoje neki standardi i uzajamno poštovanje. Uvijek će biti grupa igrača koji će se žaliti – zaista je teško reći šta je ispravno, a šta pogrešno. Ovo je jedna od onih odluka u kojima gube sve strane“, rekao je, prenijela je Anadolija.

U aprilu su organizatori Wimbledona saopštili da se ruski i bjeloruski sportisti neće pojaviti na ovogodišnjem izdanju turnira, koji će trajati 27. juna do 10. jula, odnosno da će njihove prijave biti odbijene.

Medvedev ne može igrati

Zbog toga će Wimbledon propustiti i Daniil Medvedev, drugi teniser na ATP listi.

Više sportskih organizacija suspendovalo je ruske sportiste i timove zbog ruskog rata protiv Ukrajine koji je počeo 24. februara, kao i sportisti iz Bjelorusije za koju se navodi da je ruski saveznik.

Bez obzira na to ruskim i bjeloruskim igračima bilo je dozvoljeno da nastave igrati u ATP, WTA i ITF takmičenjima pod neutralnom zastavom i bez himne.

Wimbledon, koji je osnovan 1877. godine, je jedini Grand Slam turnir koji se još uvijek igra na travi. Đoković, najbolji svjetski teniser prošle godine trijumfovao je na ovom turniru.

Izvor: Agencije